В тежко състояние остават четирима от пострадалите самодейци от силистренското

...
В тежко състояние остават четирима от пострадалите самодейци от силистренското
Коментари Харесай

Четирима от ранените самодейци остават в реанимация

В тежко положение остават четирима от потърпевшите самодейци от силистренското село Срацимир, чиито бус катастрофира в събота в Разградско на път за фолклорен събор в село Садина. След консулт с неврохирург, 82-годишен мъж, който е с черепно-мозъчна контузия и кръвоизлив, е превозен във Варна. Това заяви шефът на болничното заведение в Разград доктор Гечо Жеков, който персонално е бил на визитация в неделя, с цел да види положението на ранените.

Сред тях има жена с руптура на черен дроб и слезка, която е оперирана. Други две дами са в отделението по реанимация с фактури на ребра и наранени вътрешни органи. В хирургия са настанени 10 души от пътуващите, сред които и водачът на микробуса П.Ш. (57 г.). Една жена е в ортопедия.
 Групи от цялата страна се стекоха на събора в Садина, на път за който катастрофираха самодейците от Силистренско.  0909-sadina  Снимка: От фейсбука на селотоВицепрезидентът Йотова, под чиито патронаж, се организира 8-то издание на събора в Садина, прекъсна визитата си там, с цел да посети ранените в болничното заведение в Разград. На фотографията е с кметицата на село Хриска Тодорова и шефът на общ. Съвет в Попово Георги Георгиев на откриването на събора.  Снимките са от e-razgrad.bg,Микробусът със самодейците изхвърчал от пътя в дере. Предницата му се забила в отсрещния бряг на рекичката, в която имало към 50 см вода, само че при удара се откъснали седалки и потърпевши най-тежко пътуващите начело.  Снимките са от e-razgrad.bg, Шофьорът на камиона със слънчоглед Пламен С. (48 г.) е задържан след злополуката, а пътят остана затворен часове, до момента в който траят огледите на мястото на случая и изтеглянето на микробуса.  Снимките са от e-razgrad.bg,Микробусът със самодейците изхвърчал от пътя в дере. Предницата му се забила в отсрещния бряг на рекичката, в която имало към 50 см вода, само че при удара се откъснали седалки и потърпевши най-тежко пътуващите начело.
В събота са освободени останалите трима от пасажерите, сред които и кметът на Срацимир Георги Костадинов, който е бил с певчевската група от читалището в селото.

Както „ Труд ” заяви, към 10 часа в събота, микробусът „ Форд Транзит ” със силистренска регистрация е бил ударен в лявата страна от ТИР, който нахлул в насрещната лента. Камионът, претрупан със слънчоглед, се е движел с висока скорост и навлязъл в другото платно на завой в местността Пчелина. Маневрата била опит да избегне удар в джип, който се движел начело и понижил внезапно скоростта поради предна кола. Причината било „ Ауди ”, което ненадейно решило да навлезе директно след завоя в черен път и по този начин основало предпоставките за злополуката.

Камионът блъснал в предната лява част микробуса, чиито водач опитал да избегне конфликта, като завъртял кормилото. Така бусът излязъл от пътя и паднал в дере, само че за неприятен шанс попаднал в корито на вада. Предницата му се забила в брега й, това описа кметът на селото. При този удар седалките се откъснали безусловно от болтовете и пътуващите в задната част, която останала нависоко, изпаднали върху тези начело, които потърпевши най-вече. Кметът Костадинов, който е някогашен служител на реда, е безапелационен, че преден удар няма, а забиването в отсрещния бряг на рекичката е довело до тежките контузии.

Той е пътувал с групата към поповското село Садина за присъединяване в Капанския събор „ Здрав корен – жив дух ”, където вечерта е трябвало да има концерт и от техния състав. В групата имало 16 самодейци. Почти всички били на пенсионна възраст, като се изключи 2-3 дами, които били към 40-те. Често при пътувания наемали буса, с който аварирали, защото лидерът бил умел и му имали доверие.

Заради случая вицепрезидентът Илияна Йотова, под чиито патронаж се организира съборът в Садина, прекъсна присъединяване си и отиде в болничното заведение в Разград, с цел да види положението на потърпевшите и потребността от помощ.

„ Веднага ме осведомиха за тежкия случай и активизирах всички екипи, които посрещаха хората. Докато извозваха ранените, екипите към този момент бяха по места и посрещаха всички. Слава богу, справихме се, само че битката продължава. Правим непрестанно проучвания и деликатно следим всеки пациент, с цел да не се изпусне нещо ”, разяснява шефът на болничното заведение доктор Жеков.

Окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров също беше в болничното заведение и разпореди с случая да се заеме следствието. Той персонално следи случая и положението на ранените.

Водачът на камиона, предизвикал тежкия случай, Пламен С. (48 г.), е арестуван в ареста незабавно след злополуката. Той бил притежател на злощастния ТИР, който бил претрупан с 30 тона слънчоглед. В Разград се заприказва, че нямал застраховка за гражданска отговорност. В предишното лидерът имал престъпни прояви. За зла орис синът му преди години аварирал тежко и предизвикал жестоки контузии на приятелката си, която била внучка на някогашен началник на съда. Сега наследникът на водача бил в ареста, той като го били хванали с малко количество опиати.

В неделя кметът на Срацимир и колежката му от село Садина, за където пътували самодейците, Хриска Тодорова, бяха в болничното заведение в Разград, с цел да видят положението на ранените и нуждата от някаква помощ.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР