В тежко състояние е българската енергетика. В последните 3 години

...
В тежко състояние е българската енергетика. В последните 3 години
Коментари Харесай

Александър Николов: Енергетиката е в тежко състояние, в последните години се използваше за политическа дъвка

В тежко положение е българската енергетика. В последните 3 години се използваше единствено като политическа дъвка и то по време на война. Мълчанието на политическия хайлайф демонстрира прелестно съглашателство, без значение, че симулират война между тях. Цената се заплаща от хората. Това съобщи някогашният министър на енергетиката в кабинета „ Кирил Петков “ – Александър Николов в изявление пред БНР.

 Той изрично отхвърли обвиняванията към него, че енергетиката е източена. 

„ В интервала от втората половина 2021 година до момента от енергетиката са конфискувани 5,4 милиарда и са ориентирани към държавния бюджет “, съобщи Николов.

И предложи „ да се върнем към 2021 година до първия длъжностен кабинет, след митингите, с цел да се види държанието на много политически лица “.

„ Темата " Топлофикация " - София е доста директно обвързвана с енергетика, прокуратура, следствие  и прочие. Челно трябваше да се сблъскам с всички аспекти на бранша. До края на 2022 година могат да се проследят финансовите резултати на сдруженията “, предложи министърът на енергетиката в кабинета на Кирил Петков.

Той изясни, че могат да се видят парите на Фонд " Енергийна сигурност " и отпуснати пари за обезщетения и къде са отивали парите.

Единствените средства, които се разпределяха отвън системата, бяха за Белене. Второ в края на 2022 година, макар че от август 2022 година влиза идващото служебно държавно управление, на Гълъб Донев, и могат да се сравнят финансовите резултати. Аз имах големи упования и очаквания, които се изпариха за жалост с болежка, че актуалният кабинет ще има смелостта да покаже действителното положение на бранша, което завари. И това не се случи и за какво не се случи? Аз имам отговор. Това, че се премълчаха проблемите, ще сътвори политически проблем на изборите на тези, които ги премълчаха “, предвижда Александър Николов.

Той разяснява, че „ проблемите са доста простички “:

За електрическа енергия от чист експортьор в големи мащаби България се трансформира в чист вносител на ток. Първо поради забавена капиталова стратегия на доста от сдруженията, закъснение на средства по Плана и трето неефективно ръководство на сдруженията в БАХ. Поради това и вследствие на либерализацията на цените на стадии, цените на тока ще се покачат.

„ Вторият резултат е така наречен газова политика или по-скоро на липса на такава. В резултата на извънредно непросветеност и корупция " Булгаргаз " е в плачевно финансово положение и финансовият доклад не се разгласява в Търговския указател. Това се дължи на метода на подписване на договорите по настоящи доставки. Политическите субекти, които настояват, че са некорумпирани и транспарантни, се изплашиха да го разгласяват. Създаде се комисия, която не създаде нищо. И не се вършат стъпки да се предоговори или преразгледа “, разяснява Николов.

Ситуацията той изясни с „ когато държавно сдружение с всичките си принадлежности се ръководи неефективно, това води до разбъркване на пазара на търговски субекти “

„ Поради това единствено за 9 месеца пазарният дял на " Булгаргаз " е намалял с повече от 25%. Когато губи, тъй като няма ефикасни цени на доставки, единствените купувачи са тези, които не заплащат. Най-грозният образец за това е " Топлофикация " - София. От разходната си част главно природен газ, тя не заплаща и натрупа дълг, които се трансферира. Същевременно обаче – събираемостта от жителите в София е извънредно висока. Тоест приходите се получават, главната част от разноските не се заплащат, а главната част от парите, които се харчат, са директно следени. И какво се случва в последните дни на сглобката?  Столична община е принципал на сдружението. Откъде на къде едно сдружение в София ще се капитализира с пари на всички хора от България? А софиянци могат да се топлят и по различен метод – климатици, пелети. Това и деформиране в пазара и по-късно да бръкнеш в държавния бюджет, с цел да изчистиш ирационални практики, е необичайно “, сподели Александър Николов.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР