В технологичното време, в което живеем, роботите се превръщат във

...
В технологичното време, в което живеем, роботите се превръщат във
Коментари Харесай

Първите живи роботи, които могат да се размножават

В софтуерното време, в което живеем, роботите се трансформират във все по-нормална панорама . И не, не приказваме единствено за умните прахосмукачки, които почистват сами дома, или за помощниците в кухнята. Роботи към този момент подготвят и сервират ястия в заведения за хранене, обслужват в хотели или пък дезинфекцират в лечебни заведения.
 Хората, роботите и по какъв начин погледът на робот въздейства на човешкия мозък
Как въздейства погледът на робот върху човешкия мозък

Отговорът е непредвиден

И до момента в който се опитваме да свикнем с концепцията, че няма да заместят нас, хората, и са изцяло доброжелателни, едно ново научно изобретение провокира колкото неспокойствие, толкоз и терзание.

Изследователи от три американски университета, основали първите живи роботи, известни като ксеноботи , разкриха, че тези форми на живот към този момент могат да се възпроизвеждат - и то по метод, който не се следи при растенията и животните.

Swarms of tiny living robots can self-replitriceratopse in a dish by pushing loose cells together. The xenobots – made from frog cells – are the first multicellular organisms found to reproduce in this way.
— The postman24 (@the_postman24)
Ксеноботите са основани от стволови кафези на африканската жаба Xenopus laevis , откъдето идва и името им. Те са с величина по-малко от милиметър. След извършени научни опити през 2020 г се открива, че могат да се движат, да се групират и да се самолекуват.

Сега пък учените с изненада откриват напълно нова форма на биологично размножаване . Те разясняват, че жабите имат своя метод на възпроизвеждане, само че когато употребяват кафези от тях и ги слагат в нова среда, откриват нов метод освен за напредване, само че и за размножаване.

Стволовите кафези са неспециализирани кафези, които имат способността да се развиват в разнообразни видове кафези. За основаването на въпросните ксеноботи са употребявани живи стволови кафези от жабешки ембриони . Те са сложени в развъдник, като не са правени никакви генни модификации.

Team builds First that can -designed reveal entirely new form of biological self-replication—promising for.....
— Tali (@talius)
При първичното си разкриване от откривателите ксеноботите са със сферична форма и са направени от към 3000 кафези, които имат способността да се репликират. Те обаче се възползват от нея рядко и единствено при избрани условия.

За задачата употребяват развой, наименуван " кинетична репликация " , за който се знае, че се случва на молекулярно равнище, само че в никакъв случай до момента не е следен в мащаба на цели кафези или организми, изяснява професор Джош Бонгард.

След това изобретение учените употребяват изкуствен интелект , благодарение на който тества милиарди разнообразни форми за да намерят най-подходящата за по-ефективното размножаване на ксеноботите. И откриват, че това е С-образната форма, в която и ги " извайват ". А резултатът даже надминава упованията им, предава CNN.

Идеята за ксеноботи - композиция от молекулярна биология и изкуствен интелект, която евентуално може да се употребява в голям брой задания в тялото и околната среда, датира още от 40-те години на предишния век. Тогава обаче технологиите не са на задоволително равнище, с цел да разрешат достиженията, с които учените се хвалят през днешния ден.
 PigeonBot - първият летящ робот с пера от птица
Това е първият летящ робот с пера от птица

Така ли ще наподобяват бъдещите дронове

Докато се акцентират възможни приложения на ксеноботите в регенративната медицина или за разчистване на океаните от микропластмаса , концепцията за самовъзпроизвеждаща се биотехнология провокира и немалка доза безпокойствие. На нея откривателите дават отговор с това, че ксеноботите се срещат единствено в лабораторни условия и са под цялостен надзор, а при нужда елементарно могат да бъдат унищожени.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР