В Техническият университет във Варна е назначен временно изпълняващ длъжността

...
В Техническият университет във Варна е назначен временно изпълняващ длъжността
Коментари Харесай

От ТУ-Варна отричат ректорът плагиат да е върнат на поста си

В Техническият университет във Варна е назначен краткотрайно изпълняващ длъжността ректор. Това показаха категорично от самото образователно заведение в свое известие до медиите. Изказването е във връзка публикуваната преди дни информация за решение на Варненски областен съд Росен Василев да бъде възобновен на длъжността ректор.
Преди време излязоха резултатите от инспекция на комисията по академична нравственос в МОН, съгласно които проф. Василев е направил плагиатство. Ректорът беше отхвърлен и бе постановено той да не преподава и като преподавател.

От Университета оповестяват, че въз основа на потвърдено плагиатство от Росен Василев при присъединяване в процедури за придобиване на научната степен " лекар на науките " и при заемане на академична служба " професор " е прекъснато главното му трудово правно отношение с висшето образователно заведение.

Те показват, че все още има формирани три правосъдни производства - две пред Върховния административен съд и едно във Варненски областен съд, като преди дни и трите каузи са завършили с решения на първа инстанция.

При двете каузи във Върховен административен съд е било постановено, че се приключват производствата по делата заради неявяване на юридически интерес от страна на Росен Василев, защото той към този момент не е хабилитирано лице и не може да заема длъжността ректор. Тези решения не са дефинитивни и подлежат на обжалване пред Върховен административен съд.

В несъгласие с Върховния административен съд Варненският областен съд е решил тъкмо противоположното - че възвръща Василев на длъжността ректор на Университета. Това решение също не е дефинитивно и предстои на обжалване на още две инстанции - Варненския областен съд и Върховен касационен съд.

Според управлението на ТУ-Варна преди окончателното привършване на правосъдните процедури не е правилно да се популяризира информация за техния ход, с цел да не се заблуждава публичното мнение.

От Университета оповестяват, че на 22 март се привиква Общо заседание за осъществяване на частични избори. Предстои груповият орган да избере ръководител и заместник-председател на Общото заседание, както и ректор, които да изпълнят до дъно мандат 2015-2019.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР