В тази ситуация са стотици шофьори в цялата страна. За

...
В тази ситуация са стотици шофьори в цялата страна. За
Коментари Харесай

Проблем за шофьорите: Невписана, екокатегорията на колите повишава данъка


В тази обстановка са стотици водачи в цялата страна. За да се поправи грешката, те сами би трябвало да си извадят документ от оторизирания представител на автомобила и надлежно нов ваучър, което ще им коства към 100 лв..

Преди три години Исмаил Исмаил от село Голямо Враново си купил кола втора употреба, с еврокатегория 4.

" При промяна на притежател тази еврокатегория, която написа тука, се получават при промяната едни звездички единствено ", изясни той пред " Българска национална телевизия ". 

Исмаил в този момент се чуди дали си заслужава да върви по институции да поправи грешката, с цел да внася по-нисък налог.

" Навсякъде се заплаща ", разяснява той.

" Законодателят е определил, че в случай че няма отразена екологична категория в регистрацията на транспортното средство в " Пътна полиция " на съответната ОДМВР, то тогава се ползва съставният елемент - екологичният, който за община Русе сега е 1,32, и това ощетява жителите ", изясни Начко Наков от отдел " Контрол по събиране на локални налози и такси ".

Колкото по-висока е категорията, толкоз по висок е коефициентът, а отстъпката - по-голяма.

" Ако Евро 4 и същото не е отразено на съответната регистрация на транспортното средство, ще бъде ощетено с близо 50% ", добави Наков.

От КАТ-Русе обясниха, че екологичната категория в талона най-често липсва при колите, регистрирани преди 2007 година или при по-новите - в случай че не е бил показан документ за това.

" То постоянно в системи, във всичко има някакви обърквания ", разяснява Исмаил.

Пред него има два разновидността да ревизира дали в регистрите на КАТ се пазят данни за екокатегорията на неговата кола или да потърси оторизиран представител на своята марка автомобил. Документът ще му коства 60 лв..

" Имаме непрекъснато такива случаи. Документално ние можем да покажем на притежателя и на данъчните управляващи по какъв начин е бил създаден този автомобил, с какви правила на ликвидиране на околната среда ", сподели Минчо Минчев, който е представител на оторизиран сервиз.

Ако сумата към този момент е платена, част от нея може да се приспадне от задължението за 2022 година или да бъде възобновена.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР