В тази сграда на бул. Черни връх, освен централата на

...
В тази сграда на бул. Черни връх, освен централата на
Коментари Харесай

#ДжиПиГейт - обръчът от консултанти и оценители в действие

В тази постройка на бул. " Черни връх ", с изключение на централата на " Джи Пи Груп ", са регистрирани и доста от консултантите, с които компанията твърди, че няма нищо общо.

© Надежда Чипева Част от тематиката Има ли злоупотреби с еврофондовете
Не разследвай това

Как българските управляващи отхвърлят да видят злоупотребите с европейски фондове

Няма пушек без огън

Защо двама публицисти бяха арестувани в полето край Радомир
" Всички ръководещи и контролни органи правят регулярни инспекции за съществуване на свързани лица при европроекти. ",
Томислав Дончев, вицепремиер Още по тематиката
Не разследвай това

Как българските управляващи отхвърлят да видят злоупотребите с европейски фондове
21 сеп 2018
АПИ може да бъде санкционирана с 18.5 млн. лева поради " Джи Пи груп "

Договорът за тунел " Железница " ще бъде подписан, въпреки че може да се окаже незаконосъобразен
18 сеп 2018
Репортерите Димитър Стоянов и Атила Биро са били арестувани от Министерство на вътрешните работи

Разследващите публицисти са се опитвали да спасят документи, които съдържат данни за злоупотреби с еврофондове
14 сеп 2018
Газовата поръчка на годината

" Джи Пи груп ", " Трейс " и ГБС дружно с непознати компании се надпреварват за 145 млн. евро за газовата връзка с Гърция
12 сеп 2018
Над 1 милиарда лева за едното платно на " Струма " през Кресненското дефиле

АПИ разгласи публичните поръчки за планиране и строителство на най-трудния сектор от пътя до Гърция
29 авг 2018
Две непознати компании апелират избора на " Джи Пи " за строител на тунела " Железница "

Гръцката " Актор " и италианската " Тодини " бяха отстранени още преди отварянето на ценовите им предложения. Победителят е предложил 185 млн. лева
17 авг 2018
Поръчката от 1 милиарда лева за жп линията Елин Пелин - Костенец притегли 19 предложения

В най-скъпия търг вземат участие огромните български компании и няколко строителя от района
6 авг 2018 Всеки може да има компании, всеки може да е съветник и всеки може да печели и извършва планове. Това сподели пред " Капитал " едно от упоменатите лица в следствието на уеб страницата " Биволъ " #ДжиПиГейт, под изискване да не бъде разкривано. По принцип е по този начин - що се отнася до основаването на компании и кандидатстването за публични поръчки. Трудното идва в надпреварата за спечелването им, по тази причина най-често вниманието се насочва към процедурата и методите, по които спечелилите изпреварват съперниците си. Дали тясното съдействие сред група хора, свързани с група компании и НПО-та, може да е неконкурентно преимущество, би трябвало да откриват проверяващите органи.

Към момента е несъмнено едно - изнесените данни за свързани лица и компании, които печелят милиони от европроекти, могат да бъдат доказани от обществените регистри. Вписани са в Търговския указател, извоюваните от тях публични поръчки са елементарно проследими. Изключение вършат двойното счетоводство и заплащането на комисионни, за които от " Биволъ " настояват, че имат задоволително документи. Отговорността за тяхното изследване и установяването на възможни вреди носят съответните проверяващи институции.

Въпросът е кой по какъв начин пояснява обществените обстоятелства, в които официално може да няма нищо неправилно. Още повече че става дума главно за европроекти, които се извършват при доста по-строг надзор, минавали са предварителни и следващи инспекции, одитирани са и не на последно място - документите по тях са общодостъпни. В същото време не може да се отхвърли, че има директни и косвени връзки сред лицата, които приготвят, правят оценка и печелят планове.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Матрица за печелене на поръчки

Множеството компании, свързани лица и реализатори от обявата на " Биволъ " могат да се сравнят със самобитна матрица за печелене на публични поръчки, която мъчно може да бъде призната за казус. По-скоро става дума за модел, който, наподобява, е позволен от закона.
Как работи той. Група хора записват няколко консултантски сдружения и стартират да вземат участие в търгове на общини по оперативната Програма за развиване на селските региони (ПРСР). Сумите, за които се състезават, не са огромни, защото процедурите са за оказване на експертна помощ при подготовката на същинските инфраструктурни планове за стотици хиляди или милиони левове. Когато въпросните консултанти са определени обаче, след това за реализатор се избира и обвързвана с тях строителна компания. В оценителните комисии пък - както за избора на консултанти, по този начин и на строителите, като външни специалисти от листата на Агенцията за публични поръчки се появяват близки до едните или другите лица.

При реализирането на този модел официално може да няма директна съгласуваност сред участниците. Тя обаче се появява на други равнища и точно това основава усещането за нагласени и манипулирани процедури. Според вицепремиера Томислав Дончев инспекции за съществуване на свързани лица при европейските планове се вършат непрекъснато - посредством обзор на данните от всички обществени регистри (Търговският указател, Информационната система за ръководство и наблюдаване - ИСУН, която съдържа информация за финансираните планове, бенефициенти, реализатори и т.н.). " Отговорните органи са задължени в процесите на избор на планове и погашение на безвъзмездната помощ по тях да употребяват и характерен инструмент за оценка на риска от измами и нередности - " Арахне ". Тази система е създадена от Европейската комисия и дава опция за дълготрайно и систематично наблюдаване на данни от източници в целия Европейски Съюз във връзка с другите планове, бенефициентите по тях, договорите за осъществяване на дейностите и самите реализатори ", изясни Дончев пред " Капитал ".

Кои са компаниите и хората Проверка на сдружения и лица, упоменати в обявата на " Биволъ ", демонстрира, че множеството от тях са сменяли съдружниците си или адреса на регистрация, работили са по разнообразни планове, в разнообразни общини и така нататък Но събрани на едно място, обстоятелствата разкриват една по-обща картина. Така да вземем за пример от комерсиалния указател е видно, че Татяна Бисерова Хаджиева-Делибашева и Петър Елен Петров са някогашни или сегашни съдружници надлежно в " Европрограмконсулт " " Алфа билд пропърти ". Двамата са измежду учредителите на съдружие " Достойно Утре " дружно с Лиляна Михайлова Зортева, брат й Димитър Зортев, Зорница Димитрова Бошнакова, Симона Петрова Дачева и други Същите хора, само че в друга композиция вземат участие в още редица сдружения - " Топлина и опция ", " Приятелска разтуха ", " Място, наречено дом ", " Достоен Пристан ", " Венетица " и " Шарени гайтани ", измежду учредителите на които са още Мартин Бисеров Хаджиев (брат на Татяна Делибашева), Елен Петров Атанасов (баща на Петър Елен Петров), Бойка Любенова Иванова, Светослав Георгиев Павлов, Добри Тодоров Кондов, Симона Петрова Дачева, Анита Димитрова Котова, Ивета Атанасова Атанасова и други Изброяването на тези имена е значимо освен от позиция на фирмената съгласуваност - огромна част от тях са и външни специалисти в оценителните комисии за публични поръчки, извоювани от техни сътрудници.
Самостоятелно Делибашева взе участие или е взела участие като притежател или шеф в общо 30 сдружения и консорциуми. Сред тях са " Ем Консулт Финанс ", " ЕС-Енерджи Проект ", " ТБ Експерт ", " Консист Консулт " и други Срещу името на Петров пък стоят 17 компании, измежду които " Алфа билд инженеринг " и " ЕмПи Проджект ", в което е и Димитър Зортев. Лиляна Зортева пък е притежател в " Лиан Кънстракшън Сървисиз " (със остаряло име " Лиан Консулт Сървисиз " ) и " Евробилд БГ Груп ".

Къде е " Джи Пи Груп "

Пряка връзка на всички тези лица и компании с " Джи Пи груп " няма. Но ги събира адресът на бул. " Черни връх " 59А, където е централата на строителната компания. Там се обитава и общата компания на Петров с Делибашева " Алфа Билд Пропъртис ", както и ръководеното от нея обединяване " Енерджи Консулт ". В редица публични поръчки консултантите сочат този адрес за преписка, въпреки да са регистрирани на други места. Всички упоменати сдружения също по този начин са в началото регистрирани на бул. " Черни връх " 59А.

От " Джи Пи Груп " обясниха обществено, че не са притежател, а един от наемателите в постройката и не могат да носят отговорност за активността на другите наематели в нея. По информацията на " Биволъ " притежател на земята и постройката е компанията " Пи Ай ", която ги купува от " Лукойл България " през 2008 година Според Търговския указател зад " Пи Ай " стои кипърската офшорка " Рилетто Холдинг Лимитид ", а до 2014 година е била благосъстоятелност на " Болкан Инвестмънт Енд Трейд " от Белиз. Посочените в регистрацията на " Пи Ай " контакти са идентични с тези на " Джи Пи Груп ". А вписванията по партидите и на двете компании се вършат от еднакъв юрист - Райчо Бойков Котов.

Адресът е и една от връзките на всички тези компании с " Рила Консулт ", записана на ул. " Цар Асен №8 ", само че при присъединяване в публични поръчки показва за преписка също " Черни връх " 59А. Неин притежател е Николай Шопов, а шеф - Веселина Дункова. Фирмата взе участие дружно с " Консист Консулт " на Делибашева в консорциума " Рила Консист ", също регистриран на " Черни връх " 59А. Бившата шефка на " Рила Консулт " Силвия Динева си е партнирала с Делибашева и в консорциум " Нов дом ".

И още доста съвпадения

Всички тези елементи имат значение поради извоюваните от групата публични поръчки. В доста случаи свързани с претендентите лица са оценители или консултанти. Даденият от " Биволъ " образец с Лиляна Зортева, взела участие в комисията за оценяване на офертите за третия лъч на софийското метро през 2015 година, а една от печелившите е на консорциум с присъединяване на " Джи Пи Груп ", е единствено върхът на айсберга. " Капитал " откри още редица сходни образци, въпреки и за по-скромни суми от милионите за метрото.

Например Добри Кондов и Светослав Павлов от упоменатите нагоре сдружения са външни специалисти към оценителната комисия на община Правец, която през 2015 година преглежда предложения за саниране на жилищни блокове. Класирани преди всичко по обособените позиции са " Джи Пи Груп ", " Виа Конструкт Груп " (със остаряло име " Джи Пи Строй " ) и " Алфа билд инженеринг " на Петър Елен Петров. Общата стойност на подписаните контракти е близо 1.7 млн. лв..

Кондов и Ивета Атанасова (от сдружението на Петър Петров " Достоен кей " ) са в комисията на община Брезник, която също през 2015 година е избрала компании за саниране. За една от обособените позиции контракт за 670 хиляди лева без Данък добавена стойност е подписан с обединяването " Виа Енерджи Прокет ", в което влизат " Виа Конструкт Груп ", " ЕС-Енерджи Проект " на Татяна Делибашева и " Инвестиционно планиране " на Диян Златев (с дял от 1%).

През май 2016 година в община Кричим пък контракт за планиране и създаване на компостиращи съоръжения на стойност 91 500 лева без Данък добавена стойност печели ДЗЗД " Енерджи Инвест ", в което 99% присъединяване има " ЕС–Енерджи Проект " на Татяна Делибашева. В оценителната комисия са Добри Кондов и Анита Димитрова Котова (съвпадението с семейството на упоменатия юрист Райчо Котов може да е случайно), която дружно с Делибашева учредява съдружие " Място, наречено дом ". А през 2014 Кондов и Котова избират " Енерджи Инвест " да създаде план за общ организационен проект на Правец. От това компанията на Делибашева получава 180 хиляди лева без Данък добавена стойност.

Впечатление вършат и някои публични поръчки, които са предоставени на " Джи Пи Груп " и " Виа Конструкт Груп " след консултантски услуги от подобаващата компания. При плана за рехабилитация на пътища и тръбопровод в община Етрополе от 2014 година против 90 хиляди лева за съветник на локалната власт е определена " Европрограмконсулт " (на Петър Петров), а реализатор за 5.1 млн. лева без Данък добавена стойност става " Джи Пи Груп ".

В община Левски през август т.г. " Виа Конструкт Груп " пък печели контракт за ремонт и рехабилитация на улици и тротоари за 1.6 млн. лева без Данък добавена стойност. Консултант още веднъж е " Европрограмконсулт ".По план на община Своге за благоустрояване на градския парк през 2018 година за съветник е определена " Европрограмконсулт ", а техническият капиталов план е предоставен на ДЗЗД " Енерджи Инвест ". Предстои общината да разгласи процедура и за избор на компания, която ще извърши ремонта. Валентин Златев: Нямам нищо общо с " Джи Пи Груп "

" Нямам безусловно нищо общо с " Джи Пи Груп " и защото нееднократно името ми се свързва с тази компания, с моите юристи сме взели решението, че към този момент ще осъждам всеки, който твърди, че имам нещо общо с нея. " Това сподели пред телевизия " Евроком " на 14 септември изпълнителният шеф на " Лукойл България " Валентин Златев, представен от водещия Сашо Диков в предаване, отдадено на изнесената от " Биволь " информация.

Същия ден и строителната компания излезе с позиция, в която отхвърли да е забъркана в противозаконни практики и упрекна медията, че борави с " откровени операции и погрешни изказвания ". " Настояваме способените държавни органи да проверяват изнесените от " БиволЪ " " доказателства ", с цел да стигнат до истината за действителните цели на сходни журналистически " следствия ", се споделя в известието.

" Джи Пи Груп " е една от огромните компании измежду най-често печелещите поръчки по финансирани от бюджета и от Европейски Съюз инфраструктурни планове. Нейни мажоритарни притежатели публично са Георги Василев и Владимир Житенски. На уеб страницата й е посочено, че е основен реализатор на " Лукойл България " по създаване, ремонт и поддръжка на бензиностанции и газстанции. Тя е строител и на комплекса " Правец голф и спа " с вложител " Тера тур сервиз ", ръководена от Васил Златев, татко на Валентин Златев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР