В тази размирна сутрин, в която Русия нападна Украйна, репортерът

...
В тази размирна сутрин, в която Русия нападна Украйна, репортерът
Коментари Харесай

Гражданите ще платят цената на войната

В тази размирна заран, в която Русия атакува Украйна, репортерът на News.bg Диляна Панайотова беседва с евродепутата от ПЕС и началник на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов.

Намираме се в нова обстановка. Може ли Европейски Съюз да влезе и да извърши ролята си на миротворец?

Досега бяха направени няколко такива опити, не Европейски Съюз като нещо хомогенно, а по-скоро президентът на Франция и канцлера на Германия, които в действителност се пробваха да върнат дипломацията в този спор. За страдание, това не беше сполучливо. Не мисля, че към този момент дипломацията е способна да реши този спор, въпреки че ми де желае. По-скоро не съм оптимист.

Какви поучения може да си извади Европейски Съюз като общественост?

Според мен е рано за поуките. Може би най-голямата алюзия, която би трябвало да се прави, е с навечерието на Втората международна война. Не бива да позволяваме да има пълномащабна война, тъй като помним, че последния път, когато това се случи, костваше живота на десетки милиони хора. Вече има мнение на НАТО, че няма да изпраща военни сили. Мисля, че и Европейски Съюз няма какво да изпрати. Ще има наказания и те ще бъдат стопански. Друг е въпросът до каква степен могат да бъдат ефикасни. С огромно страдание мога да кажа, че в тази обстановка пострадали ще бъдат европейските жители. Те ще платят цената на войната.

Доколко Европейски Съюз би трябвало да се опасява от опасността на Русия да се готви за безценен газ?

Когато споделих, че безусловно ще платим цената на войната, имах поради това. Когато главно енергоносителите идват от Русия, когато най-вероятно се чака спиране на доставки за елементи от Европа, няма по какъв начин да го избегнем. Видяхте през днешния ден какво де случи на фондовите тържища. Петролът бележи растеж и стига равнищата от 2014 година. Аз чакам доста висока цена на газа. Мисля, че за това нещо предизвести и Медведев. Очаквам висока цена на петрола и петролните артикули, което ще докара до спомагателна инфлация, в допълнение обедняване, в допълнение основаване на редица проблеми пред европейската стопанска система. Знаете, че България на 80% зависи от съветски природен газ, тъй че ние не сме в преференциална обстановка. Очаквам тежки дни за Европа.

Н о знаем, че Русия също зависи от износа си, който е над 50% към Европейски Съюз. Не сме ли взаимозависими?

Не мисля. Историята със глобите сподели, че те бяха неефективни, защото не доведоха до тежки провали за съветската стопанска система. Напротив, доведоха до диверсификация. Мисля, че нещо сходно може да се случи с пазара на газа, тъй като има задоволително точки по света, в това число възстановяващите се азиатски пазари, където Русия може да пласира своите находища. От тази позиция не зная какви стопански наказания биха били ефикасни, съдейки по опита, който имаме. Със сигурност в тази фаза на спора най-притеснително е, че не виждам излаз. Това е не просто основаване на следващия замразен спор на територията на бившето руско пространство, по-скоро е ново разделяне на света - такова, каквото имахме по време на Втората международна война. Тогава имахме разделяне на две. За страдание, не виждам по какъв начин това може да бъде преодоляно. Честно казано, това ще бележи връзките за генерации напред. Това е моето огромно безпокойство.

Как този спор ще се отрази на трансатлантическите отношение, които бяха позастинали по времето на Тръмп? Възможно ли е в този момент те да бъдат заздравени и да получат нов подтик?

Винаги съм твърдял, че НАТО в известна степен съставлява инструмент на външната политика на Съединени американски щати. На мен ми се желае Европейски Съюз да бъде много по-самостоятелен. Да, перспективно е да има лични въоръжени сили, да бъде самостоятелен геополитически индивид. За страдание, към този момент в огромна степен политическите решения може да ги даде, само че отбранителните не може да ги даде Европейски Съюз. Затова считам, че едно усъвършенствано съдействие в областта на защитата е наложително. Отговорът би трябвало да бъде обединен. Време е Европейски Съюз да покаже, че е обединен. Не би следвало да има пролуки. Колкото до трансатлантическото съдействие аз имам запаси, тъй като това, което се случи в Украйна през днешния ден, е еманация на едно деградиране и девалвиране на публичния ред в интернационалното право, което следим десетки години към този момент. Имаше такива военни интервенции, които не бяха глобени от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и, за жалост, бяха провокирани от най-демократичните страни като Съединени американски щати. Мисля, че в този момент виждаме ответния отговор. Някаква полуда е, почтено казано, протичащото се. Няма човек, който да не си дава сметка, че това може да е пагубно за цели генерации. Аз съм много обезпокоен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР