В тазгодишното издание ще се включат повече от 1000 деца

...
В тазгодишното издание ще се включат повече от 1000 деца
Коментари Харесай

Започна националният ученически конкурс За хляба наш... в Благоевград

В тазгодишното издание ще се включат повече от 1000 деца от цялата страна. Те ще показват пътя на хляба от равнищата до трапезата посредством своите рисунки, макети и ръчно направени обредни хлябове. Целта на празника е подрастващите да се срещнат с методите на произвеждане на самун и с българските обичаи, свързани с хляба и хлебните артикули.

В детски рисунки, ръчно направени обичайни обредни и празнични пити учениците демонстрират символиката на хляба и значимото му значение.

Цветанка Гаврилова - шеф на Център за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград: Знаете, че хлябът е живот. В общи линии оказваме помощ на децата да схванат за нашите обичаи, за нашия обичай и за това какви типове самун могат да се създадат.
По време на празника през днешния ден ще бъдат показани и предпазени научни разработки. В състезанието „ Обреди и драматизации " участниците ще покажат ритуали от всички краища на страната. Своите обичаи тази година показват и посетители от Северна Македония.
Ана Николова - Кочани, Северна Македония: Ще се представим с хоро на жътварки, където се показва беритба. Обичай, който е присъщ за град Кочани.
За втора година ще се организира и състезанието „ Млад дизайнер ", като тематиката тази година е „ Жътва ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР