В търсене на тайните на дългия и здравословен живот мнозина

...
В търсене на тайните на дългия и здравословен живот мнозина
Коментари Харесай

Най-дълголетното семейство в света яде винаги един и същи обяд всеки ден – ето от какво се състои храната им:

В търсене на тайните на дългия и здравословен живот мнозина се обръщат към навиците на жителите на „ сините зони “. Става дума за региони в Италия, Гърция, Япония, Коста Рика и Съединените американски щати, където има най-висока централизация на столетници.

Изследователят Дан Бютнер от години учи навиците на хората в сините зони. В неотдавнашен пост в Instagram той показа какво яде всеки ден най-дълголетното семейство в света.

Семейство Мелис от Сардиния в Италия държи международния връх по дългоденствие. През 2012 година те счупиха международния връх за семейство с най-голяма комбинирана възраст. Деветте братя и сестри дружно са на 861 години. Най-възрастният представител на фамилията е на 109 години.

Интересното е, че членовете на семейство Мелис ядат безусловно еднакъв обяд всеки ден: чорба минестроне, приготвена от три типа фасул (гарбанцо, пинто и бял боб), самун с мая и чаша алено вино. Това ядене е типично за сините зони, защото се състои от цели храни от растителен генезис.

 минестроне

„ Хората, които живеят най-дълго и най-здравословно, ядат половин до чаша фасул всеки ден. Освен това супата минестроне е богата на зеленчуци, което доста способства за дълголетието “, твърди диетологът Саманта Касети.

 самун с мая

Хлябът с мая е по-добър избор от белия самун

Изследванията демонстрират, че потреблението на тридесет неповторими растителни храни на седмица може да усъвършенства разнообразието на червата, индикатор за здрави вътрешности. Това е значимо, тъй като червата контролират здравословни функционалности като кръвно налягане и холестерол, инфектиране, въодушевление, тегло и асимилиране на хранителни субстанции.

„ Естествено ферментиралият самун с мая не провокира скокове на кръвната захар като белия самун, което оказва помощ да се поддържат по-здравословни равнища на кръвната захар. “ С течение на времето високата кръвна захар може да способства за инсулинова устойчивост и диабет вид 2 “, сподели Касети пред Today.

Алкохолът може да увеличи равнищата на положителния HDL холестерол, само че даже едно пиво дневно е обвързвано с други опасности за здравето. Ето за какво Европейският съвет за научни проучвания обмисля да отстрани аленото вино от целесъобразните храни, консумирани в средиземноморската диета.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР