В търсене на произхода на коронавирусаВ лабораторията в Ухан няма

...
В търсене на произхода на коронавирусаВ лабораторията в Ухан няма
Коментари Харесай

Китай отказва ново разследване на СЗО

В търсене на произхода на ковид
В лабораторията в Ухан няма вирус, който може директно да болести хора

Пекин е срещу политизирането на въпроса

Китай отхвърли проекта на Световната здравна организация (СЗО) за втора фаза в следствието на произхода на ковид, която включва хипотезата, че вирусът може да е бил изтърван от китайска лаборатория, съобщи Ройтерс, като се базира на върховен китайски здравен представител. Миналата седмица ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус изиска да се извърши одит на лаборатории в регионите, където се появиха първите случаи на ковид, имайки поради китайския град Ухан, трансформирал се в епицентър на епидемията, напомня Агенция Франс Прес.

Китайският заместник-министърът на опазването на здравето Цзън Исин сподели, че е бил слисан от проекта и изключително от теорията, че вирусът може да е изминал от китайска лаборатория. Той разкритикува тази догадка като слух, който е в прорез със здравия разсъдък и науката.

“За нас е невероятно да приемем сходен проект за следене на произхода”, съобщи той на особено свикана конференция.

Надяваме се СЗО съществено да изследва още веднъж мненията и догатките, направени от китайските специалисти, и да преглежда установяването на произхода на COVID-19 в действителност като теоретичен въпрос, без да се въздейства от политиката. Пекин е срещу политизирането на въпроса, добави Цзън Исин.

Цзън сподели, че в лабораторията в Ухан няма вирус, който може директно да болести хора. Той означи, че координираният от СЗО екип от интернационалните специалисти, посетил лабораторията по-рано тази година, е заключил, че сходно приключване е извънредно малко евентуално.



Експерти предизвестяват
Пандемията с трайни резултати върху душeвността
Душевното здраве би трябвало да е главно човешко право



Пандемията раздруса света радикално, напомни доктор Клуге (на снимката).

Пандемията от ковид ще има трайни резултати върху душевното здраве на хората, предизвести в четвъртък Световната здравна организация (СЗО), по време на среща в Атина на европейските министри на опазването на здравето, съобщи Агенция Франс Прес.

“От паниките, свързани с предаването на вируса, през психологическият резултат от карантините, до следствията свързани с безработицата, финансовите компликации и обществената изолираност, всеки е обиден по един или различен начин”, се споделя в формалното официално съобщение на СЗО. Пандемията ще има дълготраен и широкообхватен резултат, предизвестява международната организация.

СЗО счита също по този начин, че “не единствено заразяването или страха от заразяване засягат душевното здраве на хората”, само че “също по този начин стресът, породен от социално-икономическите неравности, резултатът на карантините, затварянията на учебните заведения и работните места, също имат големи последствия”.

“Душевното здраве би трябвало да се преглежда като главно човешко право”, съобщи в Атина доктор Ханс Клуге, шеф на СЗО за Европа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР