В търсене на подкрепа за изграждане на газов хъб Балкан,

...
В търсене на подкрепа за изграждане на газов хъб Балкан,
Коментари Харесай

Петкова търси помощ от Иран за хъб Балкан

В търсене на поддръжка за създаване на газов хъб " Балкан ", който е съществена фантазия на премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, енергийният министър Теменужка Петкова се срещна с иранския дипломат Сейед Мохаммад Джавад Расули.

Петкова е изложила тезата, че " доставки на природен газ от Иран, който е един от водещите международни производители, биха били още един вероятен източник за зареждане на хъба ". Тя е показала концепцията, създадена взаимно с Европейската комисия и акцентира, че планът е получил поддръжката на Европейска комисия като значим за енергийната сигурност и либерализацията на търговията в целия район на Югоизточна Европа.

До момента е направено предпроектно изследване за газоразпределителния център " Балкан ", в което се преглеждат няколко източника за доставки на природен газ – от Русия, от Каспийския район през междусистемната връзка с Гърция, от Румъния, както и възможен локален рандеман от надълбоко Черно море, където сега се реализират изследвания.

Енергийният ни министър срещна Расули и с вероятността България да взе участие в построяването на терминала за полутечен природен газ край Александруполис. " Ние преглеждаме това като спомагателна опция за диверсификация на източниците и маршрутите и гарантиране сигурността на доставките ", акцентира тя. По нейните думи, доста добре развитата национална и директна инфраструктура в страната обезпечава отлични благоприятни условия за създаване на газоразпределителния център.

" Радваме се, че можем да помогнем за реализацията на този план и да задълбочим съдействието си в енергийната област ", заключи иранският дипломат.

Редактор: Ивайло Ачев
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР