В търсене на подкрепа за бъдещ кабинет номинираната за премиер

...
В търсене на подкрепа за бъдещ кабинет номинираната за премиер
Коментари Харесай

Мария Габриел към ПП-ДБ: Ключовата дума е диалог, само с него може да се гради доверие между партньори

В търсене на поддръжка за предстоящ кабинет номинираната за министър председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел се среща с водачите на " Продължаваме Промяната " - " Демократична България ".

Гледайте онлайн тук или на



Габриел благодари на ПП-ДБ, че срещата се състои. Ключовата дума е разговор, единствено с него може да се гради доверие сред сътрудници, каквото имам вяра, че чакат българските жители. За да се случи каквото и да било, България има потребност от работещо държавно управление, съобщи Мария Габриел.

Тя прикани за екип, в който решенията не се спускат, а се взимат взаимно. Нужно е стабилизиране на обществените финанси и приемане на Бюджет 2023. Търсим основа за работещо проевропейско държавно управление, оставаме отворени за разговор, сподели Габриел.

Тя повтори уговорката си правосъдният министър да изиска от Висш съдебен съвет освобождението на основния прокурор Иван Гешев. Това би било значима крачка, поръчка за цялостна правосъдна промяна. Нужно е да засилим чувството за правдивост у българските жители, добави Габриел.

Акцентира и върху значимостта от преодоляване на инфлацията, енергийната сигурност, приемането на България в еврозоната, превъзмогване на двугодишното закъснение по европейските стратегии, сигурността на жителите - битка с битовата престъпност, войната по пътищата, рационализация на армията и други

По думите ѝ сред двете обединения има доста тематики с допирни точки. Виждам опция за екип " България ", с ангажимент към българите в страната и отвън нея. Моят апел е да излезем отвън порочния кръг, съобщи Мария Габриел.

Кирил Петков съобщи, че са осведомени с 10-те точки, препоръчани от Мария Габриел. Призова за изчерпателен разговор по някои от точките.

Атанас Атанасов попита каква ще е политиката на бъдещо нейно държавно управление във връзка с военната помощ за Украйна. Габриел отговори, че държи на цялостна взаимност с Украйна.

Десислава Атанасова съобщи, че в комисията по защита ще бъде изслушан министърът на защитата по повод осъществяването на решението на Народно събрание за военна помощ за Украйна.

Христо Иванов съобщи, че огромният проблем е, че се ерозира доверието у хората, виждайки безвластие и корупция. Радвам се, че направихте смели поръчки, подхождаме към тях с внимание. Иванов изрази вяра, че ще се приказва за основна действителна смяна в Прокуратурата, а не един да бъде заменен с различен. Въпросът е не да сменим една фасада с друга, а да има смяна в дълбочина, съобщи Христо Иванов.

Попита какви са желанията на ГЕРБ-СДС за смяна в Конституцията.

Габриел съобщи, че правила и бистрота са основни думи. За мен е значимо да продължим да приказваме за конституционна промяна, само че би трябвало да излезем от порочния кръг. Вие сте тънък ценител на правосъдната промяна, по тази причина търсим поддръжка, с цел да може да се реализира, тъй като тя не може да се реализира от една политическа мощ, съобщи претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС.

Асен Василев разяснява, че дълги години средствата са отивали при дребен на брой хора. Ние ползвахме европейския модел, с цел да може всички хора и компании да имат достъп достъп до евросредства. Попита какви дейности би подхванала във връзка с Пловдивския панаир, с цел да остане благосъстоятелност на страната.

Габриел съобщи, че не би толерирала никакви корупционни практики. Не мисля, че един човек би трябвало да споделя какво да се случва. Важно е да има почитание, би ми се желало да запазим положителния звук, съобщи Габриел.

Последва замяна на реплики сред двете договарящи групи, главно по тематиката за бюджетния недостиг.

Владислав Панев подчертава, че цената на електрическата енергия пада, което връща бранша в неизгодна позиция, а страната се трансформира в чист вносител на електрическа енергия.

Вчера Мария Габриел, дружно с представители на ГЕРБ-СДС, водиха диалози с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН ", на които бяха показани 10-те съществени целта на предстоящ кабинет.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че по-лошо от 2 години служебни държавни управления няма. За дни, по думите му, България може да поеме по пътя на разцвет и развиване.

Нашият огромен проблем е, че си нямаме доверие. За да имаме доверие, е да съблюдаваме първите си сделки, разяснява Кирил Петков.

Първата поръчка, която Габриел направи, в случай че оглави кабинет, е да изиска оставката на основния прокурор Иван Гешев.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР