В тържествената програма участваха децата от 13-и гвардейски ученически отряд

...
В тържествената програма участваха децата от 13-и гвардейски ученически отряд
Коментари Харесай

В СУ Христо Ботев почетоха рождението на своя патрон

В тържествената стратегия участваха децата от 13-и гвардейски училищен отряд в крайдунавския град

С обред по поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Христо Ботев на постройката на едноименното учебно заведение в Русе бе почетена 175-ата годишнина от рождението на видения български стихотворец и бунтовник. Домакин на събитието беше шефът на гимназията Теодор Коцев, а измежду гостите бяха регионалният шеф Анатоли Станев, кметът Пенчо Милков, неговите заместници Енчо Енчев и Димитър Недев, както и началникът на Регионалното ръководство на образованието доктор Росица Георгиева.

„ Радостен съм, че съм измежду толкоз младежи, тъй като вие ми давате съображение да имам вяра, че оптимизмът ми за бъдещето на България не е безрезултатен. Съхранете в сърцата и душите си пламъка на Ботевите завещания и помнете, че никой не може да отнеме свободата ни. Единственото, което е значимо, е да не скланяме глава пред неправдата, да не бъдем търпеливи с опитите някой различен да ни диктува кое е вярно или не, да не се помиряваме с обещанията за по-добър живот на следващия ден, само че не и през днешния ден, обещания неведнъж лишени даже от смисъл. Търпението и равнодушието в никакъв случай не са били част от историята ни и имам вяра няма да бъдат “, сподели Станев. Областният шеф напомни и четиристишието на Ботев, изписано в Сорбоната.

От своя страна кметът Милков показа, че за него днешният ден е извънредно прочувствен. „ Ботев е сила, повече от историческа персона. Носи думата фантазия и сила в себе си, тъй като създавайки фантазията за свободното родно място дава образец по какъв начин нито една компликация даже и смъртната заплаха не може да те пречупи. Това е смисъл, тъй като фантазията след теб я стартират доста други хора “, показа кметът. Той напомни и исторически обстоятелства от живота му. Според Милков е належащо да се замислим какво ние вършим в своя живот – с цел да е свободна и велика България.

За началника на РУО Ботев е емблема и пример за притежател на независимост и достолепие. „ В сърцето си пазим паметта за тези, които със живота си са дарували нашата независимост “, сподели доктор Георгиева и означи смисъла на това да съхраняваме и предаваме родовата памет на идващите генерации. На учениците тя пожела да бъдат свободни в мислите и фантазиите си, в помислите си за положителното бъдеще на България и да бъдат почтени почитатели на дедите ни. „ Вярвам, че с помощта на вашите учители вие ще продължавате да съграждате. Да продължаваме да сме горди българи “, съобщи още доктор Георгиева.

В тържествената стратегия участваха още децата от 13-и гвардейски училищен отряд в крайдунавския град. Началото на събитието бе обещано с представянето на къса биография, съдържаща малко известни обстоятелства за живота на Ботев. Последваха музикални осъществявания на национални песни и танци, както и рецитали на патриотични стихотворения. Богатият репертоар включваше „ Хубава си, моя горо “, „ Хаджи Димитър “, „ Зов “ на Матей Шопкин, „ Баладично писмо “ на Балчо Балчев, „ Ветровете кръстосват над Вола “ на Иван Радоев, „ От всяка изгода “ на Рашко Стойков, както и доста други.

Почетен часовой по време на цялото събитие, в което взе участие и изпълнителният шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева, бе строен от Регионален клуб „ Традиция “ – Русе.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР