В тъжните дни на война в Украйна е нормално спортът

...
В тъжните дни на война в Украйна е нормално спортът
Коментари Харесай

5 вдъхновяващи тандема в тениса, които се обединиха въпреки политиката и религията


В тъжните дни на война в Украйна е обикновено спортът да остане на назад във времето. В същото време обаче би било хубаво да си напомним, че тъкмо спортът има силата да сплотява и ни показва, че разделянето във връзка с политика и вяра няма нищо общо със съревнованието на корта или терена.

Последните дни ни го потвърждават. До една звездите на съветските тенис се оповестиха срещу войната, а вълната на съпричастност към Елина Свитолина, Даяна Ястремска и Сергей Стаховски от сътрудници и почитатели сигурно ги е предиздвикала да се почувстват най-малко малко по-добре в ужасната обстановка, в която се намират.

Затова и TennisAddict5 в Twitter ни припомня за пет тандема, които ни демонстрираха, че спортът сплотява.

Андрей Рубльов (Русия) и Денис Молчанов (Украйна)

4 дни преди Русия да стартира нашествието си в Украйна руснак и украинец дружно завоюваха купа на равнище АТР. В Монпелие Андрей Рубльов победи и на сингъл, и на двойки. В дните, в които от ден на ден се говореше за напрежението сред страните им, Рубльов и Денис Молчанов ни демонстрираха, че сходна омраза в спорта не съществува.

Двамата се сплотиха в шампионата на двойки и реализираха четири победи като забележителното бе, че и в четирите си мача на шампионата успяваха да завоюват след шампионски тайбрек.

Рохан Бопана (Индия) и Айсам ул-Хак Куреши (Пакистан)

Това е тандемът, който години наред един до друг се пробва да помогне за мира сред страните им. Заради напъните си Бопана и Куреши получиха премията на АТР за хуманитарност. Те стартираха и организацията „ Стоп на войната, старт на тениса “, с която се пробват да промотират мира посредством тениса.

Успехите им на корта също са забележителни – 5 трофеи, измежду които една на равнище Мастърс 1000, както и още 9 финала.

Саня Мирза (Индия) и Шахар Пеер (Израел)

Първата двойка в тениса сред мюсюлманка и еврейка. Двете играха дружно за първи път през 2005-а. За действието си Мирза получи фатва (религиозна забрана), което наложи двете да сложат краткотраен завършек на тандема си преди да заиграят още веднъж дружно на Уимбълдън през 2007 година. Имат и една купа като двойка – в Станфорд през 2007.

Малек Джазири (Тунис) и Амир Вайнтрауб (Израел)

Дълги години спортистите от Тунис и другите страни от Лигата на арабските страни получаваха възбрана от своите държавни управления да излизат в надпревари против тимове и представители на Израел заради непризнаването на страната. Така Джазири бе заставен да се отдръпна преди срещата си с Вайнтрауб на шампионат в Ташкент през 2013-а. Това не им пречи да са положителни другари и след това играят дружно на двойки, въпреки и не в АТР тура, а във френския клубен шампионат.

Малек Джазири (Тунис) против Дуди Села (Израел)

На фона на към този момент споделеното самият факт, че двама тенисисти от тези две страни излязоха един против различен бе доста важен. Това бе и първият подобен случай въобще в тениса, а повода бе край на шампионат в Истанбул през 2016-а. Джазири печели с 1-6, 6-1, 6-0.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР