В СЗО са сериозно загрижени за нарастването на глобалните инфекции

...
В СЗО са сериозно загрижени за нарастването на глобалните инфекции
Коментари Харесай

Цунами от COVID-19 по света притеснява СЗО

В СЗО са съществено загрижени за повишаването на световните инфекции с COVID-19 , които доближиха рекордно равнище през последните седем дни, демонстрират данни на " Ройтерс " в сряда, защото разновидността Омикрон излезе отвън надзор .

Ръководителят на СЗО е угрижен за " цунами на случаи " - Едновременното разпространяване на разновидностите на ковид Делта и Омикрон основава " цунами от случаи ", сподели на брифинг ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус.

" Делта и Омикром в този момент са две закани, които усилват случаите до рекорден брой, което води до скокове в хоспитализацията и смъртните случаи ", сподели Тедрос в сряда.

" Много съм угрижен, че Омикрон, защото е мощно излъчен и се популяризира по едно и също време с Делта, води до цунами от случаи. "

Тедрос повтори апела си към страните да споделят имунизациите по-справедливо и предизвести, че акцентът върху бустерите в по-богатите страни може да остави бедните народи без ваксини.

- Средният брой на ежедневните случаи на Covid-19 в Съединените щати доближи рекордните 258 312 през последните седем дни, до момента в който американски чиновници преценят въздействието на по-преносимия вид Омикрон.

Предишният пик за седемдневната междинна стойност бе 250 141, регистриран на 8 януари тази година.

Директорът на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати Рошел Валенски в кръг от телевизионни изявленията сподели, че следи броя на случаите и евентуалното му влияние върху доставчиците на здравни услуги.

Въпреки че има някои данни от други страни, които демонстрират по-леко заболяване с Омикрон, е прекомерно рано да се каже какво може да бъде въздействието в Съединените щати , изключително поради неравномерните равнища на имунизация, сподели тя пред MSNBC.

" Може да имаме доста, доста повече случаи и по този начин към момента може да забележим доста тежки болести в лечебните заведения ", сподели Валенски.

" Това, върху което съм фокусирана в този момент, е да се уверя, че можем да преминем през този скок на Омикрон, че ще го създадем с минимално количество хоспитализация и тежко заболяване ", добави тя, като уточни имунизациите и бустерните ваксини като най-хубави принадлежности за ограничение на инфекциите.

" Виждаме и чакаме още повече случаи на този вид ", даже в случай че доста от тях са леки, сподели тя пред CNN.

Вариантът Омикрон съставлява 58,6 % от разновидностите на ковид, циркулиращи в Съединените щати към 25 декември, съгласно данни от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати (CDC) във вторник.

- Във Франция се следи " цунами " от инфекции с Covid-19, с 208 000 нови случая, обявени през последните 24 часа, народен и европейски връх, сподели пред депутатите министърът на опазването на здравето Оливие Веран.

Франция чупи върховете за Covid-19 неведнъж през последните няколко дни, като 180 000 случая във вторник бяха най-високите за страна в Европа. " Това значи, че 24 часа в денонощието, денонощно, всяка секунда у нас, двама французи са диагностицирани с ковид ", сподели Веран в сряда.

" Никога не сме изпитвали сходна обстановка ", сподели той, описвайки увеличението на случаите като " замайващо ".

Ситуацията в лечебните заведения към този момент бе тревожна поради разновидността Делта, сподели Веран, като Омикрон към момента не е оказал въздействие, нещо, което той сподели, че в последна сметка ще се случи. Грипът ще усложни в допълнение нещата за лечебните заведения, добави той.

" Що се отнася до Омикрон, аз към този момент не бих приказвал за вълна. Това е цунами, при което няколко талази се комбинират, с цел да образуват една солидна вълна ", сподели той.

Босна оповестява за първи случаи на Омикрон - Босна е идентифицирала първите си 10 инфекции с Омикрон и евентуално има повече, като се чака високопреносимият вид на ковид да стане преобладаващ през идващите няколко месеца, споделиха здравни чиновници.

Горан Черкез, помощник-министър на опазването на здравето, сподели в сряда, че 10 случая са открити при проби от Клиничния център на университета в Сараево.

" Ние не се съмняваме, че Омикрон към този момент циркулира в Босна и че ще стане преобладаващ вид през идващите няколко месеца ", сподели Черкез пред " Ройтерс ". Официалната статистика демонстрира, че единствено към 30 % от босненците са имунизирани против Covid-19.

Германия: Заболеваемостта от Covid е 2-3 пъти по-висока от формалната цифра - Германският министър на опазването на здравето Карл Лаутербах съобщи, че броят на новите случаи на ковид е незадоволително докладван и действителната периодичност на инфектираните е към два или три пъти по-висока от публично докладваната цифра.

В сряда той сподели, че незадоволителното отчитане се дължи на по-малко проби , осъществявани на работните места и в лекарските практики, както и единствено някои от резултатите от тези проби са изпратени на управляващите.

Лаутербах също изрази угриженост за очевидното повишаване на случаите на разновидността Омикрон и прикани хората да честват Нова година единствено в дребни групи .

Институтът по инфекциозни заболявания Робърт Кох заяви в сряда за седемдневна заболеваемост от 205,5 случая на 100 000 поданици, най-ниската цифра, следена от началото на ноември.

Премиерът на Обединеното кралство прикани хората да получат бустер на фона на Омикрон - Поканата на Борис Джонсън в сряда пристигна ден, откакто здравните управляващи на Обединеното кралство оповестиха за рекорден брой нови инфекции дневно от 117 093 .

Говорейки пред кореспонденти в център за имунизация, Джонсън сподели, че 90 % от пациентите с ковид, получаващи интензивно лекуване, не са получили спомагателни ваксини.

" Съжалявам, че споделям това, само че преобладаващото болшинство от хората, които сега приключват в интензивно лекуване в нашите лечебни заведения, са хора, които не са подсилени ", сподели той.

" Говорих с лекари, които споделят, че цифрите доближават до 90 % от хората в интензивно лекуване, които не са подсилени ", добави Джонсън, призовавайки 2,4 милиона души с двойна доза да одобряват третите си дози. " Ако не сте имунизиран, има осем пъти по-голяма възможност да попаднете в болница ".

Сиан в Китай е затворен за седми ден - Блокирането на 13 милиона души в китайския град Сиан навлезе в седмия си ден, като мнозина не могат да изоставен жилищните си комплекси и разчитат на доставките на артикули от първа нужда, защото новите инфекции не престават.

Сиан заяви за 151 вътрешно излъчени инфекции с доказани признаци за вторник или съвсем всички от 152 случая в цялата страна. Общият брой на локалните случаи на Сиан е близо 1000 през интервала 9-28 декември. Засега в града не са оповестени случаи на Омикрон.

На хората в града не е позволено да напущат града без позволение от работодателя или управляващите на общността.

Премиерът на Австралия привиква незабавна среща , защото инфекциите се усилват - Случаите набъбнаха в Австралия поради Омикрон, което накара премиера Скот Морисън да насрочи незабавно национално съвещание на кабинета.

Вълната към този момент претовсрва тестовите центрове, провокира нови мандати за ваксини и накара най-малко един щат да понижи интервенции. Скот Морисън сподели, че Австралия се нуждае от " промяна на предавката ", с цел да ръководи претрупаните лаборатории и да извади хората от изолацията.

- Полша е отчела 794 смъртни случая, най-високият дневен брой в четвъртата вълна на пандемията, сподели заместник-министърът на опазването на здравето Валдемар Краска по частната телевизия Polsat News.

Полша се оправя с непрекъснато високите ежедневни случаи на четвърта вълна, която принуди управляващите да затегнат рестриктивните мерки. В сряда Полша заяви за 15 571 нови случая.

Тайланд предизвестява за скок в случаите - Тайландските здравни управляващи предизвестиха, че жителите би трябвало да се приготвят за евентуален скок в случаите, откакто класифицират първия в страната клъстер на разновидността Омикрон като случай със супер разпространяване .

Клъстерът Омикрон, разпознат в североизточната провинция Каласин в навечерието на Коледа, е обвързван с двойка, която е пътувала от Белгия и е посещавала питейни заведения, концерти и пазари .

СЗО: Рискът от Omicron остава доста висок - Рискът, подбуден от разновидността на Omicron, към момента е " доста висок ", съобщи Световната здравна организация, откакто броят на случаите на Covid-19 набъбна предходната седмица.

Омикрон е отговорен за бързите скокове на вируса в няколко страни, в това число тези, където към този момент е изпреварил преобладаващия по-рано вид Делта, сподели СЗО в седмичната си епидемиологична актуализация за Covid-19.

Американският регулатор оповестява, че бързият домакински тест може да не е толкоз прецизен с Омикрон - Бързите домашни проби за Covid са по-склонни да дадат подправено негативен резултат със мощно мутиралия вид Омикрон спрямо по-ранните разновидности, сподели Американската администрация по храните и медикаментите (FDA).

.
 Светът доближи рекорден брой инфектирани с COVID-19 за една седмица
Светът доближи рекорден брой инфектирани с COVID-19 за една седмица

Над 935 000 инфектирани са регистрирани приблизително всеки ден в интервала 22-28 декември
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР