В сянката на срещата на Г-20 в Минск се състоя

...
В сянката на срещата на Г-20 в Минск се състоя
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин избран в ръководството на Парламентарната асамблея на ОССЕ

В сянката на срещата на Г-20 в Минск се състоя годишната сесия на Парламентарната асамблея (ПА) на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Форумът под мотото “Засилване на доверието и съдействието за мир и разцвет ” се организира във време на очевидно намаляло доверие и изострени спорове в географския обсег на ОССЕ. Сесията разиска съществени закани и провокации пред участващите страни, като миграционната рецесия, радикализацията и тероризма, смяната на климата, нарушаването на човешките права и свободи, рецесията в Украйна, споровете в Южен Кавказ, енергийната сигурност и други. Около 300 парламентаристи след бурни петдневни диспути одобриха Декларацията от Минск, която предлага насоки и рекомендации за държавните управления на страните-членки.

Българският народен представител Кристиан Вигенин беше определен за докладчик на Комитета по политически въпроси и сигурност, който е водещият непрекъснат комитет на ПА. Като един от тримата водачи на този комитет (заедно с Филипо Ломбарди от Швейцария и Гуилелмо Пикки от Италия), той става член на Бюрото - управителният орган на Асамблеята. Като докладчик българският народен представител ще има значимото пълномощие да изготви главната резолюция на своя комитет. След приемането ѝ на годишната сесия резолюцията ще дава насоки на Организацията и на националните държавни управления в техните политики.

От февруари 2016 година Кристиан Вигенин работи като специфичен представител на Асамблеята за Южен Кавказ. В Минск той за пръв път събра на взаимна среща ръководителите на делегации на Армения, Азербайджан и Грузия, с цел да обсъдят взаимни парламентарни начинания за създаване на доверие, както и да възнамеряват идното му посещаване в района.

Ръководителката на нашата делегация в ПА Десислава Атанасова се срещна с федералния министър за Европа, интеграцията и външните работи на Република Австрия Себастиан Курц. Според пресцентъра на ГЕРБ двамата са разговаряли по въпроси от общ интерес, като миграцията и сигурността на границите, готовността на България за Шенгенското пространство и целите на програмата на Триото и предстоящата поддръжка за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. Десислава Атанасова и Себастиан Курц са разискали и опциите за провеждането на общи начинания сред България и Австрия в интервала на взаимното председателство на Европейски Съюз.

Създадената през 1990 година ПА на ОССЕ е най-голямото районно парламентарно заседание в света, състоящо се от 323 депутати от всички 57 страни-членки на организацията от Европа, Азия и Северна Америка. Целта на ПА е да ускори съдействието сред страните по основни въпроси, свързани с политическото, икономическото, военното, екологичното и филантропичното измерение на сигурността. Основните задания на ПА включват: насърчаването на разговор сред парламентите, присъединяване в наблюдаване на избори и усилване прозрачността и отчетността на ОССЕ. ПА приема резолюции и рекомендации и подкрепя ОССЕ в реализирането на главните функционалности на организацията: предварителна защита на спорове и възобновяване на мира, както и мониторинг на върховенството на закона, положението на демокрацията, правата и свободите на жителите.

Както споделиха участници в годишната сесия, Парламентарната асамблея има неповторима роля за възобновяване на доверието и взаимното почитание сред страните. Тя дава скъпи благоприятни условия за кумуникация и взаимоотношение на депутати от разнообразни страни. Парламентаристите са по-свободни от държавните управления. Често те могат да построяват мостове и сред тези страни, чиито държавни управления са в спор.

Случващото се в ОССЕ постоянно се следи като индикатор за степента на разделяне сред Запада и Русия и за равнището на напрежение сред Великите сили в Европа и света. След началото на рецесията в Украйна, с отстраняването на Русия от Г-8 и преустановяване на срещите в Съвета НАТО-Русия, ОССЕ остана съвсем единствената организация, в която разговорът сред Кремъл и Запада продължава, въпреки и с проблеми. Че връзките са изострени до прекаленост, пролича и при тази среща. Организацията не можa да избере общоприет секретар, тъй като страните-членки не съумяха да реализират консенсус кой да смени италианския посланик Ламберто Заниер след края на неговия мандат. Празни останаха и други управителни постове. Както Заниер показа пред медиите, това е удостоверение за дълбокото разделяне в ОССЕ.

Моделът на сигурност, който се пробва да развива ОССЕ, слага демокрацията и човешките права на напред във времето. Парламентаристите подчертаха значимостта да се обединят към главните полезности и правила на ОССЕ за съблюдаване на интернационалното право, опазване суверенитета и териториалната целокупност на страните, за спокойно разрешаване на спорове и възпиране от потребление на военна мощ. Кристин Мутонен, народен представител от Австрия, беше избрана отново за президент на ПА. В речта си тя сподели: " Научихме, че същинската сигурност значи повече от неналичието на война. Реална сигурност значи да се подсигурява, че правата на индивида се зачитат, че изборите са демократични, че корупцията е лимитирана и че върховенството на закона се съблюдава. Чрез усилената работа на демокрацията и дипломацията можем да помогнем за обезпечаване на политическа непоклатимост, стопански напредък, екологична резистентност и в последна сметка да реализираме общите ни цели за мир и разцвет ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР