В сянката на коронавируса и в обстановка на продължаващо от

...
В сянката на коронавируса и в обстановка на продължаващо от
Коментари Харесай

На фона на социално напрежение и епидемия местните избори са тест за Макрон

В сянката на ковид и в конюнктура на продължаващо от месеци остро обществено напрежение французите ще гласоподават на локални избори на 15 и 22 март. Този избор ще е значим тест за президента Еманюел Макрон.

Близо 48 милиона гласоподаватели са призовани да изберат над 500 хиляди общински съветници, които по-късно ще изберат кметовете на 34 970 общини за идващите шест години.

Тези прочувствено обагрени избори - кметовете са обичаните хора на изборна служба на французите - може обаче да бъдат белязани от ниска изборна интензивност поради ковид. Отлагане на датата на изборите въобще не е на дневен ред, подчертаха към този момент управляващите, които възнамеряват да слагат хидроалкохолен гел и медицински маски на входа на изборните секции.

Страхът от вируса може да се отрази на организацията на вота, изключително в селища, които са ситуирани в огнища на болест, както и на преброяването на бюлетините от доброволци. " Хората не държат безусловно да допират стотици бюлетини тъкмо в този момент ", заключи постоянен участник в секционни комисии.

Тест за Макрон

В страна, която е под непрекъснато напрежение от края на 2018 година поради рецесията с " жълтите жилетки ", дългата стачка против пенсионната промяна, митингите в лечебните заведения или в образованието, локалните избори ще бъдат значим тест за Еманюел Макрон и лозунга му " Нито десница, нито левица ", с който пристигна на власт през 2017 година

Очаквайки този прочит, президентът омаловажи и акцентира локалния темперамент на вота. " Няма да считам, че хората гласоподават за този или оня претендент, тъй като поддържат или не поддържат президента. Мисля, че това не е правилно и няма автоматизирано да екстрахирам поучения за националната политика " от тези избори, акцентира той при започване на годината.

Все отново, " тези избори ще са доста скъп индикатор доколко макронизмът е проникнал на локално равнище ", счита Марсиал Фуко, шеф на Центъра за проучвания на френския политически живот.

Залогът за президентската партия " Република, напред ", която беше основана през 2016 година и идната година обезпечи президентския пост на Еманюел Макрон, е да се ревизира " дали може да повтори на локално равнище достижението си от 2017 година " и дали може да завоюва огромни градове като Лион, Страсбург или, несъмнено, Париж.

Нещата не наподобяват добре в столицата, където някогашният претендент Бенжамен Гриво, който е от правилните хора на Макрон, се отдръпна от конкуренцията през февруари след излъчването от съветски деятел на персонални видеозаписи със полов темперамент. Той бе сменен от тогавашния министър на опазването на здравето Анес Бюзен.

" Париж, естествено, е град, който ще притегли вниманието на интернационалните наблюдаващи. Мисля, че на европейско равнище всички деликатно ще наблюдават резултатите на партията на Еманюел Макрон ", счита научният помощник от Националния център за научни проучвания Брюно Котр.

Лидерът на " Република, напред " Станислас Герини сложи като национална цел спечелването на 10 хиляди места на общински съветници. Според Фуко това е прекомерно дръзновен залог в настоящия обществен подтекст.

Завръщане на разделянето ляво-дясно?

Сред макронистките претенденти има 10 министри, в това число министър председателят Едуар Филип, който е претендент в западния град Хавър. Има заплаха те да платят на локално равнище за националната политика на партията си.

Силовото приемане при започване на месеца на пенсионната промяна, която беше провокирала траяла повече от месец транспортна стачка в Париж и демонстрации в цяла Франция, не прави изключително положително усещане.

Дясната и лявата съпротива, които бяха премазани след успеха на Еманюел Макрон на президентските и парламентарни избори през 2017 година, пък се надяват да възстановят позиции на сегашните избори, като залагат на отдавнашното си локално наличие.

Левицата се надява на " миг на възобновление " по думите на водача на социалистите Оливие Фор. Техен член е актуалната кметица на Париж Ан Идалго, която в допитванията е с изравнени позиции с дясната си съперничка Рашида Дати.

В редица градове Социалистическата партия се явява в обща листа с еколозите. Те се кандидатират независимо в други градове и като цяло са набрали инерция след сполучливото си показване на европейските избори от май 2019 година, а тематиките им се включват в програмата на всички претенденти.

Отдясно " Републиканците ", които управляват една трета от градовете с население над 9 хиляди поданици след " синята вълна " на общинските избори от 2014 година, залагат на запазването им, изключително на южните си замъци Марсилия, Тулуза и Бордо.

" Мисля, че общественият климат още веднъж ще активизира редиците на левицата и десницата сред двата тура ", предвижда Фуко.

Крайнодесният Национален общ брой, който управлява десетина града с население над 9 хиляди поданици, от своя страна се явява с по-малко листи, само че се надява на повече победи./БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР