В свят, в който всеки се опитва да изпъкне с

...
В свят, в който всеки се опитва да изпъкне с
Коментари Харесай

Тест Драйв: Ford Fiesta

В свят, в който всеки се пробва да изпъкне с нещо и да бъде специфичен, все по-привлекателни стават простичките неща . Например пикник измежду природата - без телефони, без дронове, без интернет, без вести за никому ненужни лайкове.

След първичния взрив на технологиите, към този момент все по-често хората стартират да правят оценка времето, прекарано " отвън мрежата " . Някои даже стигат до крайности и заживяват в отдалечена хижа някъде в Аляска. Ние няма да стигаме чак до там, ще останем в градски условия, само че ще се опитаме да ви убедим, че горното има нещо общо с една кола. И тя се споделя Ford Fiesta.

Ford Fiesta в никакъв случай не е бил специфичен автомобил. Поне съгласно класическото схващане. Няма да ни главозамае с нищо, което не сме виждали в последните години, няма да ни втрещи с брутално ускоряване, няма да ни остави вцепенени от стабилността му в завой и няма да ни порази с нечувани материали в интериора. Но май тъкмо това му е най-хубавото.

 Снимка 392464

СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ
Модификация: 1.0 ЕcoBoost
Работен размер: 998 куб. см.
Мощност: 125 к.с.
Въртящ миг: 170 Нм
Ускорение: 9.9 сек. до 100 км/ч
Максимална скорост: 190 км/ч
Среден разход: 4.9 л/100 км
Трансмисия: 6-степенна механична
Базова цена: 23 200 лева

Fiesta e от този вид коли, които са на пазара от десетилетия, тъй като правят това, за което са основани - без фанфари и специфични резултати. Това е един превъзходен градски автомобил , който през годините е станал все по-добре оборудван.

Така последното потомство идва общоприетоо със система за следене на пътната лента за придвижване , което напълно до неотдавна бяхме привикнали да виждаме единствено в претенциозни джипове, седани и кросоувъри. Ето че към този момент разполагаме с тази екстра в градската Fiesta.

Доста хора биха се запитали за какво му е на човек сходна технология в дребен автомобил, с който се допуска, че ще вървим до офиса, магазина и детската градина. Именно за подобен сюжет припомня и микроскопичният 1.0-литров 3-цилиндров мотор под капака. Казва се EcoBoost , само че какъв брой тъкмо Boost може да има? Ами, задоволително, става известно.

 Снимка 392466

ГЪВКАВ ДВИГАТЕЛ

Fiesta не е просто стилен автомобил, който няма потребност от винетка, тъй като не излиза от града. Да, той е маневрен, елементарен за паркиране и задоволително удобен за шофиране по павета и за качване по бордюри, само че е и задоволително огромен, бърз, сигурен и удобен за дълги пътувания отвън града .

Колкото до мотора , при него три цилиндъра не звучат доста обещаващо, само че за сметка на това са асистирани от турбокомпресор, което води до генерирането на мощ от 125 к.с. А те са задоволителни за съвсем всичко.

Е, дано никой не чака спортни скорости, само че и никой не ни е обещавал такива. Важното в тази ситуация е, че с трицилиндровия си мотор Fiesta съумява да се усеща жива и пъргава във всички обстановки . А единственото, което издава характера на мотора, е характерният несиметричен тон там някъде под капака, когато натиснем внезапно педала на газта. И въпреки всичко, при този най-малък разход на гориво, дребното минуси на този мотор могат да бъдат забравени с лекост.

 Снимка 392467

МОДЕРНА СЕМПЛОТА

Интериорът е съвременен и удобен , без да се натрапва с нищо. По-високите равнища на съоръжение разполагат с централно ситуиран сензорен екран , от който се ръководят съвсем всички системи в колата. Останалото е същинска класика за сегмента, което е много добра вест, имайки поради напъните на други компании да ни изненадват " прелестно " с гениални дизайнерски подходи. Хитро и мъдро решение е осветяването на поставките за дребни бутилки и чаши. Край на разлятото кафе в ранните зимни часове.

 Снимка 392469

Може да: придвижи чувал с кучешка храна и кофа с латекс
Не може да: понесе претенциите на другите
Липсва му: малко по-ниска шофьорска седалка

По всичко проличава, че от Ford са седнали на масата и са си споделили: " Да, ще осъвременим нашата Fiesta, ще я оборудваме добре, ще пипнем външния дизайн и ще накараме предницата да наподобява малко на Aston Martin. Но никога няма да прекаляваме - въпреки всичко не трябва да забравяме, че това е нашият типичен градски модел, нали по този начин? " Не претендираме за акуратност на цитата.

МИНУСИ

Разбира се, има и дефекти. Един подобен е позицията на седене , която - най-малко на по-високи хора - би се сторила прекомерно амфитеатрална. Проблемът е, че регулирането на седалката не предлага задоволително огромен диапазон , с цел да " слезем " по-надолу. Така или другояче, в случай че габаритите не са общоприети, този проблем престава да бъде подобен.

Другото леко стеснение е, че с цел да се възползваме от цялостните функционалности на огромния екран, би трябвало да свържем телефона си към него, освен това с кабел . Колата има опция да изобрази куп приложения от телефона на екрана й, измежду които и навигацията. Хубавото в тази ситуация е, че не плащаме за самостоятелна навигационна система. А неуместното - че всякога би трябвало да свързваме телефона си с USB врата.

 Снимка 392470

Интересно е по какъв начин един, на пръв взор, елементарен и обикновен автомобил може да те накара да приказваш доста за него. Fiesta има своя темперамент и своето място на пазара за компактни и комфортни коли към този момент години наред. Хубавото е, че новото потомство продължава тази наклонност. Противоречието е в това, че точно градски автомобил може да ни накара да се почувстваме " отвън мрежата ". Но се случва. Сякаш се любуваме на простичките неща в онази хижа в Аляска, в която в никакъв случай не сме били.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР