В свят, който все повече се развива в интернет и

...
В свят, който все повече се развива в интернет и
Коментари Харесай

Разследване на Euronews: Как деца-хакери се превръщат в опитни киберпрестъпници

В свят, който от ден на ден се развива в интернет и е свръхсвързан, въпросът за киберсигурността в никакъв случай не е бил толкоз значим. А в интервал на засилено геополитическо напрежение хората и предприятията са изправени пред все по-нарастващата опасност от хакерски атаки.

Но какво знаем за тези киберпрестъпници, които работят в сенките на международната мрежа?

Euronews се пробва да разбере по какъв начин децата и младежите попадат в сенчестия свят на киберпрестъпността. Разследването е фокусирано върху ролята на децата и метода, по който нарушителите се насочват към млади геймъри, които правят комплицирани хакерски атаки и даже се снабдяват със смъртоносни оръжия.

 

Синът на Барбара Гемен е замесен в киберпрестъпления от доста ранна възраст.

 
 Barbara Gemen Барбара Гемен. Снимка: Euronews Синът ми стартира да се занимава с хакерство на осемгодишна възраст. И тогава той си поръча револвер.
Барбара Гемен

" Мисля, че прекара един месец в опити да разбере по какъв начин да поръча револвер и да го достави в вкъщи. [От] Полша до България и можеш да си сигурен, че ще мине през митницата, без да бъде тестван. Той го отвори и беше доста, доста разчувствуван, че е съумял да получи револвер, доставен у дома. Бях безусловно шокирана. Веднага взех решение трансформира метода, по който върша нещата у дома ".

" Той стартира да прекарва доста време зад компютъра и стартира да поръчва неща по интернет, без да заплаща. Първоначално като пици, само че по-късно и по-големи неща [...] Беше ми много мъчно да схвана какво се случва. "

" Започна да се разсънва нощем, с цел да седне зад компютъра, и беше в действителност уплашен. Тогава разбрахме, че е работил с група интернационалните хакери ", споделя майката

След като опитите ѝ да осведоми полицията са отхвърлени от чиновниците като " пресилване ", тя взема решение да се образова в киберсигурност и в този момент е специфичен доброволец по киберсигурност към холандската полиция.

" В днешно време е толкоз елементарно, тъй като доста деца имат преносими компютри, мобилни телефони и по принцип можеш да направиш хакерска офанзива с няколко клика. Това е значителен проблем, с цел да се предотврати хакерството измежду младежите. Те постоянно не знаят кое е законно и кое нелегално ", сподели тя.

 

Майк Джоунс е откривател в региона на сигурността, който наставлява деца, разпознати като евентуални киберпрестъпници.

Той изяснява, че проведените нарушители все по-често се насочват към деца, които играят видеоигри, и ги принуждават да правят хакерски атаки.

 
 Mike Jones Майк Джоунс, откривател на киберсигурността. Снимка: Euronews Организираната престъпност следи игрите. Те са в положение да разпознават тези деца, които имат нужните благоприятни условия и познания.
Майк Джоунс, откривател на киберсигурността

" Първото нещо е да спечелите доверието им. Намерете неща, които им харесват. След като получите тази информация, ще спечелите и доверието [...] Децата, които нормално се занимават с технологии и игри, нормално не са измежду най-популярните в учебно заведение. "

" Онлайн игрите и хакерството са свързани по някои в действителност неразривни способи ", споделя Александър Урбелис, юрист по киберсигурност в Crowell & Moring LLP.

" Искате да се опитате да разберете дали можете да генерирате някакво преимущество или да идентифицирате някаква накърнимост в системата, която ще усили монетите или валутата, с която разполагате. Има мотивация сред генерирането на някакво преимущество в играта и опцията за хакване ".

 

Д-р Кели Дънлап е клиничен психолог и дизайнер на игри. Тя споделя, че тези млади хакери са податливи на осъществяването на тези рискови и противозаконни офанзиви, защото мозъкът им не е изцяло развъртян.

 
 Kelli Dunlap Д-р Кели Дънлап, клиничен психолог и дизайнер на игри. Снимка: Euronews Тийнейджърите не мислят за вредите, които могат да причинят. Децата и младежите са невероятни. Мозъците им се развиват бързо и способността им да научават нови неща и да се приспособяват е в действителност невероятна.
Д-р Кели Дънлап, клиничен психолог и дизайнер на игри

" Има обаче елементи от мозъка, които безусловно им липсват, и те са свързани с неща като предугаждане на последствията. Това е просто неврологично положение, което към момента не се е развило като част от мозъка им. "

Кристиан Фанк, специалист в " Глобални проучвания и разбори ", твърди, че младежите са привлечени от киберпрестъпленията, с цел да се потвърдят пред връстниците си.

" Хакерството има нещо като митична аура. То има прочут " cool " фактор. Това, несъмнено, се дължи и на доста сериали и филми. На метода, по който се показват хакерите ", споделя Кристиан.

" Това в действителност притегля доста младежи, които може би желаят да потвърдят егото си или да покачат самочувствието си, може би желаят да си завоюват мотив за похвала. Мисля, че това е просто нещо, което идва с него. "

 

Източник:
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР