В своя труд За свободата, считан за най-голямата защита на

...
В своя труд За свободата, считан за най-голямата защита на
Коментари Харесай

Нова шотландска авторитарност

В своя труд " За свободата ", считан за най-голямата отбрана на свободното слово, писана в миналото, Джон Стюарт Мил, който е наследник на шотландски мъдрец и икономист, осъжда " допускането за безпогрешност " - защото си толкоз убеден, че си прав, решаваш да изясниш даден въпрос от името на всички останали, " без да ги оставиш да чуят какво може да каже другата страна ". Да можеше единствено днешните шотландски политици да се вслушат в думите му.

Новият закон за закононарушенията от ненавист, който ще влезе в действие през 2022 година, ще направи някои политически полемики наказуеми с до седем години затвор. Той основава закононарушение, наречено " разпалване на ненавист ". То криминализира изявления, които се смятат за обидни и провокаторски, даже когато не предизвикват вреди и нямат за цел да подбуден осъществяването на съответно деяние. И даже обгръща частни диалози, които се водят у дома.

Както се обясни по време на дебата в шотландския парламент по време на приемането му, задачата на закона значително е да запуши устата на дамите, които настояват, че достъпът до пространствата и услугите, предопределени за даден пол, би трябвало да се дефинира въз основата на биологичния пол, а не въз основа на половото самоопределение. Криминализират се изявления, които се одобряват за оскърбителни по отношение на транссексуалните, т.е. по отношение на хора, които не се разпознават с естествения си пол. Не се одобряват за закононарушения обаче обиди по отношение на някого въз основата на неговия пол. Отхвърлено бе предлагането да се сътвори отбрана във връзка с изказванията, основани на обстоятелства, като да вземем за пример, че човешките същества не могат да трансформират биологичния си пол.

В Англия и Уелс обвиняванията за " разпалване на ненавист ", които се отнасят до раса, вяра и половост, са наказателни правила с стеснен обсег и рядко се ползват. За разлика от тях неотдавна криминализираното от Шотландия действие, както наподобява, ще бъде интензивно преследвано. През 2021 година Мариън Милар от феминистката група For Women Scotland бе подведена под отговорност по съществуващото законодателство, откакто беше упрекната за разпращане на трансфобски известия в Twitter. Едно от тях съдържа слогана #WomenWontWheesht (жените няма да мълчат) и картина на панделка с цветовете на придвижването на суфражетките, която наподобява на примка. Делото в последна сметка беше прекъснато, въпреки и след доста стрес и разноски за обвинената. Новият закон обаче ще улесни сходни преследвания.
Реклама
Това е най-последната властническа стъпка от страна на Шотландската национална партия (SNP), която господства в шотландския парламент от десетилетие. Критиците й настояват, че нейният фокус върху независимостта на Шотландия, който й обезпечи съвсем цялостно болшинство, също по този начин й разрешава да заобикаля да проповядва поредна политическа философия или да се вслушва в рецензии. През 2012 година партията наложи приемането на закон, който криминализира викания на агитките по време на футболни мачове. Той обаче беше анулиран през 2018 година, откакто бе оспорен, че нарушава човешките права. През 2019 година SNP беше принудена да се откаже и от използването на схемата с така наречен поименни лица, съгласно която избран чиновник от публичния бранш щеше да дава отговор за всяко дете. Върховният съд постанови, че проектът нарушава правото на персонална цялост. Забавяния в използването на новия закон, който беше признат през март, навяват на мисълта, че обстановката и в този момент е изнервена. Ако не бъде редактиран, най-вероятно той ще бъде правно оспорен, твърди Джоана Чери, кралски правист в Уестминстър по линия на SNP, която (въпреки партийната си принадлежност) съставлява госпожа Милар.

Законите, третиращи закононарушенията от ненавист, в последна сметка криминализират малцинствата, включително и тези, които би трябвало да пазят, а в по-общ проект всеки, който наруши волята на властта, разяснява Бет Гросман - юрист, профилиран в медийно право. Нормите имат и " вцепеняващ резултат ", прибавя тя, защото хората се самоцензурират от боязън да не станат жертва на злоумишлен донос. Както споделя Джон Стюарт Мил: " Непремерената засегнатост, употребена в името на преобладаващото публично мнение, възпира хората да показват противоположни гледни точки и да чуват тези, които ги споделят. "
Ами в случай че?През 2022 година може да се проведат избори в Северна Ирландия и Република Ирландия. Водач в социологическите изследвания е партията " Шин Фейн ". Тя е политически правоприемник на Ирландската републиканска войска (ИРА), водила кървава война за обединяване на острова. Ами в случай че " Шин Фейн " завоюва изборите и на двете места? Все още има възможност тя се окаже блокирана за съставяне на държавно управление в южната част на Ирландия, тъй като другите партии не желаят да се коалират с нея. Но това към този момент не е толкоз несъмнено, колкото преди. Въпреки че сходни резултати биха били отражение на локалната политика, те биха нараснали възможностите за обединяване.
2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР