В свой собствен анализ Twitter призна, че алгоритъмът ѝ показва

...
В свой собствен анализ Twitter призна, че алгоритъмът ѝ показва
Коментари Харесай

Алгоритъмът на Twitter има пристрастия към десни политици и медии

В собствен личен разбор Twitter призна, че логаритъмът ѝ демонстрира повече изявления от десни политици и новинарски издания, в сравнение с наличие от леви източници.

Платформата е изследвала туитове от определени лица в седем страни – Англия, Германия, Испания, Канада, Съединени американски щати, Франция и Япония, като е проучила и дали политическото наличие от новинарски организации се популяризира повече, фокусирайки се главно върху американски източници като BuzzFeed, Fox News и New York Times, написа „ Гардиън “.

Проучването е сравнявало началната страница на Twitter, на която туитовете се селектират от логаритъм, с обичайната последователност, където най-новите изявления се класират най-отгоре.

Установено е, че в шест от седем страни, като се изключи Германия, туитовете на политици от десницата са били подсилени от логаритъма повече спрямо тези от левицата. Също се случва и с десните медии по отношение на левите.

Изследването с общ размер от 27 страници показва, че има „ статистически значима разлика в интерес на политическото дясно крило “. 0% значи, че туитовете доближават до същия брой консуматори при селекцията от логаритъм и обичайна последователност, а стойност от 100% значи, че туитовете са постигнали двойно по-голям обсег. Най-силно противоречие сред ляво и дясно има в Канада (либерали – 43%; консерватори 167%), следвана от Англия (лейбъристи – 112%; консерватори – 176%).

От Twitter настояват, че не е ясно за какво началната страница дава такива резултати и показват, че в този момент може да се наложи смяна в логаритъма.

В обява в блога на обществената мрежа се споделя, че констатациите могат да бъдат „ проблематични “ и че би трябвало да се подхващат още изследвания.

Анализът включва милиони изявления от определени лица от седемте страни за интервала 1 април-15 август 2020 година, както и стотици милиони туитове на новинарски организации, най-вече от Съединени американски щати.

Twitter съобщи, че ще направи проучването си налично за външни лица и се готви да разреши на трети страни да имат по-широк достъп до данните на платформата – ход, който може да окаже спомагателен напън Фейсбук да направи същото.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР