В свой пост в социалната мрежа Facebook анализаторът Евгений Кънев

...
В свой пост в социалната мрежа Facebook анализаторът Евгений Кънев
Коментари Харесай

Евгений Кънев: Това не е коалиция, но лидерите на ПП трябваше да обяснят защо не е!

В собствен пост в обществената мрежа Фейсбук анализаторът Евгений Кънев разяснява поддръжката, която ГЕРБ и Движение за права и свободи оказват на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов . В същото време „ Продължаваме промяната – Демократична България “ и опозицията му желаят оставката . Публикуваме разбора му без редакторска интервенция:

„ Лъсването на вътрешния министър като кадър на ДПС-ГЕРБ даде мотив на критиците на “сглобката ” незабавно да заявят, че в действителност некоалицията си е коалиция.

Трябваше ли водачите на Политическа партия да я заявят като такава?

Не, тъй като в действителност не е коалиция. Но трябваше да обяснят за какво не е, вместо да крият, че има министри, посочени от ДПС-ГЕРБ.

Защо не е?

Повечето анализатори се опират непосредствено на дефиницията за коалиция – краткотрайно обединяване сред разнообразни политически субекти за осъществяване на обща цел. Да кажем, че ПВУ, еврозона и Шенген са такива цели (за мен с много условности) и в това отношение са прави, че е коалиция.

Но в случай че задълбаем в теорията и практиката на старите демокрации виждаме какъв брой надалеч е в действителност от такова определение.

Ето трите най-ярки дизонанса по отношение на класическата коалиция:

(1) Правило: Изграждане на мощна основа посредством тесни връзки сред групите, вземащи решения и по този начин създаване на солидно доверие

Поради тоталната липса точно на доверие, главната цел в действителност стана сформиране на някакво държавно управление, единствено с цел да се запази парламентарната народна власт и се отнеме безграничната власт на Радев. Липсата на доверие изкара на напред във времето специалисти, а не политици (с 2-3 изключения) за министри. А връзката сред двете обединения зад държавното управление е единствено на равнище водачество, само че не и сред самите парламентарни групи.

(2) Правило: Писмено съглашение

Поради неналичието на доверие и време – поради формулата за ротация 9-9, Политическа партия отхвърли класическо детайлно съглашение за коалиция, което щеше да върже за 2-3 месеца ръцете на кабинета в техния мандат. А ГЕРБ отхвърлиха да подпишат къса версия с правила на ръководството и правила за асортимент, предопределение и освобождение на фрагменти.

Заради което има в този момент проблем с освобождението на вътрешния министър, който припознава за негови шефове Директива за птиците и ББ, а не Денков и де факто предложилия поста му Кирил Петков по съглашение с ГЕРБ.

(3) Правило: Никакви обществени изненади – отбягване на обществени различия и разнообразни послания към хората

Всъщност тъкмо тук си проличава най-вече неналичието на коалиция. ДПС-ГЕРБ дават благо и драго да компрометират своя “коалиционен сътрудник ” – кавги, клопки, инсценирани митинги, ТВ поуки – единствено и единствено държавното управление и ПП-ДБ да се провалят и изгубят всевъзможен рейтинг.

Предстои да забележим по какъв начин ДПС-ГЕРБ ще ръководят с техен министър председател.

Но с съдружни сътрудници с съвсем диаметрално противоположни полезности евентуално в Движение за права и свободи биха споделили: “берекет версин! ”

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР