В своето Рождественско послание и благословия Urbi et Orbi (към

...
В своето Рождественско послание и благословия Urbi et Orbi (към
Коментари Харесай

Папа Франциск: Децата, умиращи във войни, са малките днешни Исусчета

В своето Рождественско обръщение и благословия " Urbi et Orbi " (към Града и Света), което насочи от централната ложа на Ватиканската базилика, папа Франциск приказва за това по какъв начин младенеца Исус разкрива нежната Божия обич към всеки един от нас, носеща " насладата, която утешава сърцата, възобновява вярата и подарява мир ". Той се моли за мира по света и приканва за полагането на всички старания за прекъсване на насилието и подкрепяне на страдащите.

Поздравявайки многочислените вярващи и поклонници, събрали се на площад " Свети Петър " от централната ложа на базиликата " Свети Петър ", папа Франциск насочи обичайните си пожелания за Рождество Христово с обръщение, което бе последвано от тържествената благословия " Urbi et Orbi " към града и света.

В посланието си папата посочи, че погледът ни през днешния ден е ориентиран към рождественското място на Исус във Витлеем, тъжно белязано от " тъга и безмълвие ", само че все пак раждането на Спасителя там и думите на ангела " Днес ви се роди в града на Давид Спасител, който е Христос Господ, ” ни дават огромна вяра, защото " Господ се роди за нас... безконечното Слово на Отца, безкрайният Бог, направи Своя дом измежду нас ".

Предлагаме ви цялостният текст на Рождественското обръщение на папа Франциск.



Скъпи братя и сестри, честито Рождество Христово!

Погледът и сърцата на християните по целия свят са обърнати към Витлеем; там, където в наши дни царува болежка и безмълвие, прозвуча чаканото от епохи уведомление: " Роди Ви се Спасител, Който е Христос Господ " (Лука 2,11). Това са думите на ангела във витлеемското небе и те са отправени и към нас. Изпълва ни с доверие и вяра да знаем, че Господ е роден за нас; че безконечното Слово на Отца, безкрайният Бог, е направил собствен дом измежду нас. Той стана плът, пристигна " да живее сред нас " (Йоан 1:14): ето вестта, която трансформира хода на историята!

Това във Витлеем е известието за " огромна наслада " (Лука 2,10). Каква наслада? Не мимолетното благополучие на света, не насладата от заниманието, а " огромна " наслада, тъй като ни прави " велики ". Днес в действителност ние, човешките същества, с нашите ограничавания, прегръщаме сигурността на една невиждана вяра, тази да бъдем родени за Небето. Да, Исус, нашият брат, пристигна, с цел да направи своя Баща наш Баща: нежно Дете, ни разкрива нежността на Бог; и доста повече: Той, Единородният на Отца, ни дава " силата да станем Божии рожби " (Йоан 1,12). Това е насладата, която утешава сърцето, обновява вярата и дава мир: това е насладата на Светия Дух, насладата да сме обичани рожби.

Братя и сестри, през днешния ден във Витлеем измежду тъмнината на земята се възпламени този нестихващ пламък , през днешния ден в мрака на света надви Божията светлина, " която просветлява всеки човек " (Йоан 1,9): дано се радваме на тази берекет! Радвайте се, вие, които сте изгубили доверие и сигурност, тъй като не сте сами, не сте сами: Христос се роди за вас! Радвай се ти, който си изгубил вяра, тъй като Бог ти протяга ръката си: не те сочи с пръст, а ти предлага дребната си детска ръка, с цел да те освободи от страховете, да те избави от компликациите и да ти покаже, че в неговите очи ти струваш повече от всичко друго. Радвай се ти, който не намираш мир в сърцето си, тъй като за теб се извърши античното знамение на Исайя: " Дете ни се роди, наследник ни се даде […] и името му ще бъде: […] Князът на мира (9.5) ". С Него " мирът няма да има край " (9.6).

В Писанието, на Княза на мира се опълчва " князът на този свят " (Йоан 12, 31), който, като сее гибел, работи срещу Господа, " животолюбеца " (Премъд. 11, 26). Виждаме го в деяние във Витлеем, когато след раждането на Спасителя се прави клането на почтените. Колко кланета на почтени по света: в утробата на майката, в пътуванията на обезверените, търсещи вяра, в животите на доста деца, чието детство е опустошено от войната. Те са дребните днешни Исусчета.

Така че да се каже " да " на Княза на мира значи да се каже " не " на войната, на всяка война, на самата логичност на войната, пътешестване без дестинация, проваляне без спечелили, безумство без извинения. Но с цел да се каже " не " на войната, би трябвало да се каже " не " на оръжията. Защото, в случай че индивидът, чието сърце е несигурно и засегнато, откри в ръцете си оръжия на гибелта, рано или късно той ще ги употребява. И по какъв начин да са приказва за мир, в случай че се усилва производството, продажбата и търговията с оръжие? И през днешния ден, както по времето на Ирод, заговорите на злото, които се опълчват на божествената светлина, се движат в сянката на лицемерието и прикриването: какъв брой въоръжени кланета стават в оглушително безмълвие, без знанието на мнозина! Хората, които не желаят оръжие, а самун, които се мъчат да вървят напред и желаят мир, не знаят какъв брой държавни пари се отделят за въоръжаване. Все отново би трябвало да го знаят! Нека приказваме за това, дано пишем за това, с цел да знаем ползите и облагите, които движат нишките на войните.

Исайя, който пророкува Княза на мира, написа за ден, когато " нация към този момент няма да вдигне меч против нация " ; за ден, в който хората " към този момент няма да учат изкуството на войната ", а " ще счупят мечовете си и ще ги създадат на рала, и ще създадат копията си на сърпове " (2, 4). С Божията помощ, дано се заемем съществено, с цел да наближи този ден!

Нека наближи в Израел и Палестина, където войната раздрусва живота на тези нации. Прегръщам ги всички, изключително християнските общности в Газа и цялата Света земя. Нося в сърцето си болката за жертвите на неоправдателното нахлуване от 7 октомври и възобновявам настоятелния апел за освобождението на тези, които към момента са държани като заложници. Умолявам военните интервенции с плашещите последствия от почтени цивилни жертви да бъдат прекъснати и отчайващата филантропична обстановка да бъде поправена, отваряйки за идването на помощи. Нека не се продължава с подхранването на насилието и омразата, а да се върви към решение на палестинския въпрос посредством откровен и непрекъснат разговор сред страните, подсилен от мощна политическа воля и поддръжката на интернационалната общественост.

Мислите ми се насочват и към популацията на измъчената Сирия, както и към това на Йемен, което към момента страда. Мисля за скъпия ливански народ и се апелирам той скоро да откри политическа и обществена непоклатимост.

С очи, ориентирани към Младенеца Исус, се апелирам за мир в Украйна. Нека обновим нашата духовна и човешка непосредственост с нейния изстрадал народ, с цел да усети посредством поддръжката на всеки един от нас конкретността на Божията обич.

Нака наближи денят на окончателния мир сред Армения и Азербайджан. Нека бъде насърчено продължаването на филантропичните начинания, завръщането на разселените лица по домовете им при правда и сигурност и взаимното почитание към религиозните обичаи и местата за поклонение на всяка общественост.

Нека не забравяме напрежението и споровете, които раздрусват района на Сахел, Африканския рог, Судан, както и Камерун, Демократична република Конго и Южен Судан.

Нека наближи денят, когато братските връзки на Корейския полуостров ще бъдат укрепени, откривайки пътища на разговор и помиряване, които могат да основат условия за дълготраен мир.

Нека Божият Син, който стана смирено Дете, да въодушеви политическите управляващи и всички хора с благосклонност на американския континент, с цел да могат да бъдат открити подобаващи решения за превъзмогване на обществените и политически различия, за битка с формите на беднотия, които оскърбяват достолепието на хората, за равнене на неравенствата и за справяне с мъчителното събитие на миграцията.

От яслата Младенеца ни моли да бъдем гласът на тези, които нямат глас: гласът на почтените, които умряха от липса на вода и хляб; глас на тези, които не могат да си намерят работа или са я загубили; глас на тези, които са принудени да изоставен родината си в търсене на по-добро бъдеще, рискувайки живота си в изтощителни пътувания и оставени на милостта на безскрупулни трафиканти.

Братя и сестри, наближава времето на благодатта и вярата на Юбилея, който ще стартира след една година. Този интервал на подготовка е опция за превръщане на сърцето; да кажем " не " на войната и " да " на мира; да отговорим с наслада на поканата на Господа, който ни приканва, както пророкува Исая, " да донесем богатства новина на бедните, / да превържем раните на съкрушените сърца, / да провъзгласим свободата на робите, / освобождението на пандизчиите " (Ис 61,1).

Тези думи се извършиха в Исус (виж Лука 4,18), роден през днешния ден във Витлеем. Нека Го приветстваме, дано отворим сърцата си за Него, Спасителя, Княза на мира!

Източник:

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР