В свободна европейска държава никой не може да спира друг

...
В свободна европейска държава никой не може да спира друг
Коментари Харесай

Явор Божанков: Влизането на Пеевски в конституционната комисия е опит за връщане на диалога

В свободна европейска страна никой не може да стопира различен да приказва и да заплашва с принуждение в случай че се сформира държавно управление, аз ще се потърся правата в съда. Това сподели в студиото на Euronews PrimeTime депутатът от парламентарната група  на ПП-ДБ Явор Божанков.

Ще продължа да работя в Народното събрание както и до момента, само че през днешния ден предложихме промени в Правилника за организацията и активността на Народното събрание. Направихме и една поръчка, че нашата група поема уговорката да съблюдава този устав, тъй като всичко, което се случи беше в отговор на офанзиви против нас, сподели още депутатът.
Ако не покажем на българските жители, че макар разликите, можем да съжителстваме и да беседваме в границите на процедурите и на закона, това ехтене от Народното събрание се придвижва и в обществото. Това може да има неконтролируеми последствия, отговорността е голяма.
По думите му поддръжката на Движение за права и свободи за държавното управление на Николай Денков, пристигнала от двама знакови депутати – Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, е опит за спор.
Те споделиха, че това е поддръжка за конституционната промяна и направиха последваща стъпка, като предложиха за член на комисията по Конституционни въпроси Делян Пеевски. Това съгласно мен е техен стратегически ход да се върнат към спор, към някаква форма на диалог, само че е неверен стратегически ход.
Според Явор Божанков Христо Иванов го е обяснил добре – като човек, полагал с години старания за правосъдна промяна, той има място и заслуги да бъде в тази комисия. Като политически водач обаче би я натоварил с прекалено много страст и по тази причина по думите му Иванов се е отказал да влезе в комисията. Това е правилният път, тъй като в тази комисия не се търси нормално болшинство от 120 души, а болшинство от 2/3 или 160 души. Според Божанков при Движение за права и свободи този ход е непроизводителен, само че и дейностите на останалите партии могат да бъдат избрани по този начин.
Колегите от ИНТ споделиха, че поддържат кандидатурата на Делян Пеевски за началник на тази комисия с единствения претекст да гледат сеир. Възраждане оповестиха, че щели да вземат участие в диалог за конституционна промяна, само че ние да решим дали желаеме поддръжка от тях или от Движение за права и свободи. Не знам каква е позицията на Българска социалистическа партия, само че дотук виждаме, че няма сигнали, че другите осъзнават какъв брой сериозна и значима тематика е това.
По думите на Божанков от ПП-ДБ ще потърсят за диалог и останалите парламентарни сили, тъй като доста от тях имат подготвени планове за смяна в Конституцията от предходни парламенти.

Цялото изявление гледайте във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР