В световен мащаб туберкулозата е сред водещите причини за настъпване

...
В световен мащаб туберкулозата е сред водещите причини за настъпване
Коментари Харесай

Проф. Радостина Александрова: В световен мащаб туберкулозата е сред водещите причини за настъпване на смърт

В международен мащаб туберкулозата е измежду водещите аргументи за настъпване на гибел. Това сподели за Bulgaria ON AIR вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова. Тя разясни, че по-високият риск от болестта е за хора, които имат подтисната имунна система, хронични болести, диабет, проблеми с пушенето или алкохола.

" Заболяването е изцяло предотвратимо, макар че в международен мащаб над 4 хиляди годишно губят живота си от това заболяване, а 30 хиляди са диагностицирани. Голяма част от тях са в Азия и Африка ", съобщи още проф. Александрова.

Тя е безапелационна, че би трябвало да се обръща внимание на профилактичните прегледи за това заболяване, изключително за хората, които са в по-високата възрастова група и тези със съпътстващи болести.

" Не е зле да се замислят за профилактичен обзор, тъй като това избавя живот, само че и доста неприятности. Ковид-19 обърна нещата с главата надолу. Някои вируси не се появиха в нормалното си време, грипа го нямаше най-малко две години, други вируси пък изпревариха своето появяване. Ковид промени графика на вирусите ", сподели проф. Александрова.

По думите ѝ през лятото би трябвало да бъдем деликатни във връзка с храната: " Месо, мляко, яйца би трябвало да са на студено, тъй като броят на бактериите в тях може да се удвои и предаването на вирусите да се форсира. "

" Ние не можем да живеем без вируси. Техният брой е със 100 млн. повече от звездите във забележимата част на Вселената. Ако ги разположим в пространството, ще заемат 10 млн. светлинни години повърхност ", добави проф. Александрова.

По думите на проф. Александрова, в случай че вирусите изчезнат, от това няма да настъпи " празник на Земята ".

" Живите организми евентуално ще изчезнат ", добави тя и разясни, че вирусите се грижат за регулирането на популациите, когато те се разрастват, а това води до биоразнообразие.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР