В света на технологиите Mozilla се държи здраво със 600

...
В света на технологиите Mozilla се държи здраво със 600
Коментари Харесай

Mozilla е спечелила почти 600 милиона долара през 2022 година, благодарение на Google – ето как

В света на технологиите Mozilla се държи крепко със 600 милиона $ в джоба си за 2022 година. Компанията, която стои зад Firefox не просто се задържа на повърхността, само че и процъфтява с лекост, а договорката ѝ с Гугъл изигра огромна роля за това. При все това пред компанията има доста провокации.

Mozilla разгласява финансовите си резултати за 2022 година. Компанията, която стои зад браузъра Firefox е спечелила сериозна сума – по-точно 593 милиона $. Това е дребна стъпка обратно спрямо цифрите им през 2021 година, само че въпреки всичко е галопиращ скок по отношение на 2020 година.

Ако се чудите от кое място идват тези пари, то те са най-вече от най-големия противник на Firefox – Гугъл. Изгодната договорка с търсачката е златната кокошка за компанията, която предходната година е донесла солидните 510 милиона $ на Mozilla. Въпреки че приходите, генерирани от договорката с Гугъл означават лек спад спрямо миналата година, тя е достижение в потока от доходи на Mozilla. Този спад може да се дължи на разнообразни фактори, в това число евентуални загуби на потребителска база или друга пазарна динамичност.

Приходите от абонамент и реклама на Mozilla също означават забележителен растеж, като през 2022 година те доближат 75 млн. $. Компанията се е насочила към нови източници на доходи, в това число услуги като Firefox Monitor, Mozilla VPN и Firefox Relay.

Придобиването на услугата за инспекция на ревюта FakeSpot и продължаващият напредък на Pocket, която тя закупи още през 2017 година, също способстваха за тези диверсифицирани доходи.

От друга страна, Mozilla също е похарчила част от тези пари, защото разноските са нарастнали до 425 милиона $ през 2022 година. Това нарастване се дължи най-много на вложения в създаване на програмен продукт, брандинг, маркетинг и административни разноски. Тези вложения са от решаващо значение за дълготрайната тактика на Mozilla и за опазване на нейната конкурентоспособност.

Въпреки увеличените разноски, чистите активи на Mozilla набъбнаха с съвсем 150 милиона $, като в този момент общите активи възлизат на удобните 1,19 милиарда $. През 2022 година Mozilla и Гугъл възобновиха договорката си за търсене за още 3 години, и въпреки че оцеляването на Mozilla към момента зависи от покупко-продажбите с търсачките, другите източници на доходи сочат ненапълно диверсифицирана тактика.

Докато Mozilla прави стъпки, заплатата на основната изпълнителна директорка Мичъл Бейкър също попада в заглавията на вестниците. През 2022 година тя е взела 6,9 милиона $, което е с 2 милиона $ повече от миналата година, до момента в който Firefox означи спад в потребителската си база, като загуби към 30 милиона консуматори от 2020 година насам.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР