В света на древните митове се откроява един емблематичен образ:

...
В света на древните митове се откроява един емблематичен образ:
Коментари Харесай

Дисциплинарният сандал на Афродита: митологична традиция, която все още обожаваме

В света на античните легенди се откроява един емблематичен облик: гръцката богиня Афродита, подготвена да нанесе лек удар на палавия си наследник Ерос с подметката на сандала си. Тази сцена се среща върху древногръцки вази, като тази от 360 година пр.н.е. д., която в този момент е изложена в Археологическия музей на Таранто в Италия.
Прочетете още
Афродита, постоянно известна като Венера в римската митология, е гръцката богиня на любовта и пристрастеността. Нейният наследник Ерос (известен също като Купидон в римската митология) е богът, виновен за запалването на пламъците на любовта и пристрастеността в сърцата ни.
Историята на Ерос приема разнообразни форми в древногръцките източници. В някои от най-ранните разкази за сътворението той е един от боговете, присъстващи при раждането на Вселената. Но с течение на времето той стартира да се появява като наследник на Афродита. В тези по-късни митове той е показан като метежник, който постоянно провокира любовни връзки сред богове и смъртни. 
Тази традиция на пердашене със сандали не свършва с Афродита и Ерос. И други легенди имат сходни подиуми. Като този с Пан, бога с кози крайници, който бди над пастири, стада и нимфи. И кой й оказва помощ? Малкият Ерос, постоянно подготвен да помогне на майка си.
Древногръцки сандали
Докато сандалите на Афродита може да са били дисциплиниращ инструмент, древногръцките обувки са имали по-практична цел.

Но ето нещо в действителност вълнуващо. В Истанбул чифт сандали, датиращи отпреди 1500 години, бяха намерени по време на разкопки за плана Мармарай, подводен железопътен тунел, свързващ азиатската и европейската част на града под Босфора.



В Истанбул по време на разкопки за плана Мармарай, подводен железопътен тунел, свързващ азиатската и европейската част на града под Босфора, бяха открити чифт сандали на 1500 години. Снимка: Twitter/@NkayaMuhittin

Специална характерност беше посланието, изписано върху тях на гръцки: „ Използвайте го в положително здраве, госпожо, носете го в хубост и благополучие. “ Това е безконечното предпочитание на притежателя, което ни припомня, че още в далечното минало хората са се грижили за благополучието и насладата на другите.
И по този начин, ето го. От антична митологична дисциплинираност до модерни фешън трендове и стоплящи сърцето открития, тези сандали са минали през времето, оставяйки своя отпечатък върху култури и общества от разнообразни столетия. Историите за Афродита и Ерос и смисъла на тези антични сандали не престават да ни очароват и въодушевяват през днешния ден. Предвод: 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР