В света има около 660 големи центрове за данни, обслужващи

...
В света има около 660 големи центрове за данни, обслужващи
Коментари Харесай

Компании от САЩ и Китай отварят най-големите центрове за данни


В света има към 660 огромни центрове за данни, обслужващи клауд услуги
(снимка: CC0 Public Domain)

Броят на огромните центрове за данни, благосъстоятелност на така наречен хипермащабни световни клауд снабдители, продължава да пораства. Към края на юни 2021 година по света е имало 659 такива центъра, което е повече от два пъти по отношение на средата на 2016 година

Около половината от най-големите центрове за данни се намират в Съединени американски щати и Китай, съгласно разбор на. Общият дял на Япония, Германия, Англия, Австралия, Канада, Ирландия и Индия, които са във водещата група, е 25%.

Сред хипермащабите снабдители най-активно центрове за данни отварят Amazon, Microsoft и Гугъл – те заемат към 50% от общата повърхност на такива обекти. По отношение на темповете на напредък обаче се открояват китайските компании ByteDance, Tencent и Alibaba.
още по тематиката
По брой на нови и обновени центрове за данни през второто тримесечие на 2021 година първите места заемат Amazon, Гугъл и Microsoft. Следват Фейсбук, Apple, Alibaba, ByteDance и Tencent.

Synergy Research отбелязва, че над 70% от всички центрове за данни, обслужващи потребностите на, се намират в пространства, наети от оператори на центрове за данни или благосъстоятелност на сътрудници на доставчиците на услуги за хипермащабни калкулации.

Както и преди, Amazon, Microsoft, Гугъл и IBM имат най-обширните мрежи за центрове за данни във връзка с географското покритие. Всяка от тези компании разполага с центрове за данни в не по-малко от 60 страни по света в три от четирите съществени района – Северна и Латинска Америка, Азиатско-тихоокеанския район и EMEA.

Oracle, Tencent и Alibaba също имат много необятна география на центровете за данни. Останалите компании избират да концентрират изчислителната си мощ или в Съединени американски щати (това вършат Apple, Фейсбук, Twitter и eBay) или в Китай (това вършат Baidu, JD.com).
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР