В света има много тайни, които чакат да бъдат разкрити.

...
В света има много тайни, които чакат да бъдат разкрити.
Коментари Харесай

Как бе разшифровано дяволско писмо от XVII век

В света има доста секрети, които чакат да бъдат разкрити. Често това се случва заради развиването на новите технологии, които разрешават, от време на време безусловно, да се огледа на избрана тайнственост на древността от друг ъгъл. Дяволският ръкопис от XVII век, който криптографите едвам в този момент са съумели да дешифрират, сигурно принадлежи към такива секрети.

В момента преводът на „ писмото на дявола “, който е тип исторически документ, съставлява интерес по-скоро като източник на своята ера. Но това въобще не значи, че тайната, която продължава да вълнува католическата общност в Италия, е второстепенна и нейното разрешаване не е значимо.
Как се е появило писмото на захласнатата от дявола монахиня


От 15-годишна възраст младата Изабела живеела в манастира на светите бенедиктинки в град Палма ди Монтекиаро в Сицилия. Докато било на острова, момичето постоянно получавало припадъци, които считало за прелъщение на сатаната, който желал да отблъсне Изабела от монашеската работа. Това траяло дълго време и на 31-годишна възраст дяволът изпратил писмо на монахинята.

Това се случило по следния метод. Една заран през 1676 година Изабела се събудила с мастило по ръцете и лицето. На масата тя намерила лист хартия със мистериозен текст. Тъй като Изабела не си спомняла оня ден да е сядала да пренаписва на книги, тя решила, че в нея се е вселил самият Луцифер, който написал манускрипта с нейната ръка. Обсебената от дявола монахиня съобщила тази информация на другите сестри.

Манускриптът на Войнич: тайнствената книга, която никой не може да прочете

„ Посланието на дявола “ представлявало писмо, състоящо се от 14 реда с най-неразбираемо наличие. Убедена, че е била подложена на въздействието на нечисти сили, авторката, или по-скоро изпълнителката на „ писмото на дявола “ сменила името си на Мария Крочифиса.

Благодарение на полученото „ обръщение от дявола “, Мария Крочифиса спечелила уважението на други сестри в Палма ди Монтекиаро, макар че тя също не можела да дешифрира дяволския ръкопис макар „ съавторството “.

Самото „ писмо на дявола “ до обладаната монахиня е непокътнато на територията на манастира, като ясно доказателство за контакт с неземни сили. Днес истинският ръкопис се съхранява в сицилианската катедрала в Агридженто, а копие се намира в Палма ди Монтекиаро, което е изложено на публично ревю в бенедиктинския манастир.
Как учените разшифроваха писмото на дявола


За да разшифроват писмото на обладаната от Луцифер монахиня, модерни специалисти прибегнали до не по-малко дяволска технология на Тъмната мрежа. Снимка: Markus Spiske / Unsplash

С разшифроването на текста, или по-скоро на знаците на това известие, се занимавали разнообразни експерти в продължение на съвсем триста години. Но през миналото десетилетие шансът се усмихнал на група италиански откриватели от научния център Лудум. Символично е, че сходно на манастира, той се намира в Сицилия. Самото разшифриране на писмото като обръщение на дявола в началото се възприемало от специалистите със песимизъм.

Тъй като писмото на дявола до монахинята било написано от самата нея, разумно е да се допусна, че Мария Крочифиса е основала собствен личен език. Версията за основаната от нея машинация развързала ръцете на учените.

За да дешифрират текста на писмото на дявола и да го прочетат, те употребявали логаритъм за декриптиране, открит в прикрит сегмент на интернета DarkNet.

„ Чухме за програмен продукт, който съгласно нас се употребява от разследващите служби за декриптиране “, споделя Даниеле Абате, шеф на центъра Лудум.

Защо Моисей е изобразяван с рога

Откритият в Тъмната мрежа логаритъм и заредените в него способи за разшифроване на общоприети съкратени знаци на различнипопулярни в Късното средновековие езици разрешили да се откри, че сестра Мария в действителност е употребила някои от тях, с цел да сформира „ писмото на дявола ”.

Програмата открила, че писмото на обладаната от дявола монахиня съдържа комбинация от думи от такива антични писмености като гръцка, латиница, руническа и арабска, т.е. текстът е написан по едно и също време на кирилица, латиница и знаци, което приказва за необятния мироглед на дамата.

След това учените анализирали по какъв начин се повтарят знаците в писмото и с цел да намерят гласните, леко подобрили логаритъма за декриптиране, открит в Тъмната мрежа.

„ Заредихме софтуера с древногръцки, арабски и рунически писмености и латиница. И това в действителност е нещо дяволско “, споделя Даниеле Абате.
Какво споделя дешифрираното „ писмо на дявола “?




Сестра Мария несъмнено е знаела няколко езика и въз основа на тях е измислила собствен личен. Поне по този начин гласи разшифрованото писмо на обладаната от дявола монахиня, и информацията, получена от него. Но дали това е било умишлено деяние, към момента не е ясно. Снимка: Isabella and Zsa Fischer / Unsplash

Според откривателя те не са имали особени очаквания за резултата. Екипът му считал, че може да разбере единствено няколко думи. Но в процеса на дешифриране на посланието на дявола станало ясно, че монахинята добре е владеела езици.

Текстът, който бил прочетен след разшифроването на дяволското писмо, в действителност миришел на пъкъл. В него се загатва Велзевул, както и богът " Христос Зороастрийски " и името на митологичната река Стикс, която тече в отвъдния свят съгласно визиите на античните гърци и римляни, а също и през пъкъла във версията на Данте и неговите почитатели.

Но общият смисъл на тези 14 реда е мъгляв, в случай че въобще съществува. Редица специалисти са склонни да имат вяра, че Мария Крочифиса е страдала от шизофрения или някакво биполярно разстройство, при което в нея се е „ вселявал “ дяволът, изисквайки да запише посланията му.

Последният код на Да Винчи

Възможно е, имайки неповторими качества в конструирането на езици, сестра Мария да е страдала от автоматизирано писане. Явлението се състои в това, че човек стартира да написа странни текстове като че ли под диктовка - от време на време на несъществуващи езици, употребявайки никому незнайни знаци. Това може да изясни за какво в една част от разшифрованото писмо на монахинята „ дяволът “ декларира за отсъствието на Бог, а в друга написа, че „ Бог счита, че може да освободи смъртните “.

Очевидно сестра Мария би могла съществено да мисли, че това е самобитно обръщение от дявола и е захласната от Луцифер, само че дешифрираното писмо индиректно свидетелства за това, че най-вероятно цялата мистификация, обвързвана с този текст, е плод на труда на самата Мария Крочифиса, която въобще не била срещу сходно прелъщение, като го обърнала в своя изгода и постигнала доста почитание измежду монахините.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР