В света има много природни резервати, които пазят непокътнати невероятни

...
В света има много природни резервати, които пазят непокътнати невероятни
Коментари Харесай

5 невероятни природни резервата, които удивляват с красотата си СНИМКИ

В света има доста естествени резервати, които пазят непокътнати невероятни естествени чудеса, които би трябвало да се видят най-малко един път в живота. Представяме ви пет вълнуващи места, които ще ви удивят до мозъка на костите.

Гранд Каньон, Съединени американски щати

Всеки втори гражданин на планетата най-малко един път е чувал за това знамение на света, което се намира в щата Аризона. Дължината на Големия каньон е повече от 440 километра, а образуването му лиши 10 милиона години!

Резерватът обгръща съвсем 5000 квадратни километра, само че не цялата територия е отворена и безвредна за туристите. Най-популярното туристическо място е южната част на ждрелото, където можете да се доближите до самия борд на пропастта. Има и наблюдателни площадки, които оферират прелестна панорама към непокътнатите резервати на племената Хавасупай и Валапай.

Можете да разгледате един от най-удивителните национални паркове на Америка, като се разноските или резервирате обиколка с рейс.

А за най-смелите има опция да се спуснат с същинско кану по река Колорадо. От тази позиция Гранд Каньон разкрива изцяло разнообразни, само че не по-малко впечатляващи пейзажи.



Плитвички езера, Хърватия

Националният парк с изключителна хубост притегля туристи от цялостен ​​свят с приказните си пейзажи. Изумрудените каскадни водоеми, заобиколени от вековна смърчово-букова гора, ще ви накарат да се влюбите от пръв взор.

В резервата има 16 огромни и към две дузини по-малки езера, както и повече от 140 водопада. Между другото, последният брой се усилва всяка година, защото заради извънредно меките скали водата елементарно прокарва нови пътеки. Също по този начин, най-любознателните пътешественици могат да намерят една или повече от 30-те пещери, добре скрити от природата на територията.

Водата тук е толкоз чиста, че елементарно можете да се любувате на цели ята пъстърва, само че би трябвало да знаете, че риболовът е неразрешен в резервата.

Националният парк е хубав когато и да е на годината. През лятото предлагаме да отидете на поход до планината Медвеяк, а за феновете на рисковото има няколко велосипедни маршрута на територията. През зимата наоколо има ски курорт.



Zhangjiajie, Китай

Един от най-фантастичните естествени резервати в света е прочут с необикновените си стълбовидни скали, покрити с гъсти тропически гори. Именно тук Джеймс Камерън снима невероятните фрагменти на планетата Пандора за именития филм " Аватар ".

Общо в парка има към три хиляди такива върхове, една трета от които са с височина над 200 метра, а най-високата точка в тази област - връх Доупенг - доближава 1890 метра.

Тук ще имате неповторимата опция да се разноските по мост, който свързва върховете на две скали на височина 357 метра. Освен това в резервата има изкуствени стъклени структури от провесен вид. Те несъмнено не са предопределени за туристи със слаби нерви, тъй като транспарантната повърхнина основава чувството за полет над пропаст.

На територията се намира и най-високият въжен превоз в света - " Lift 100 Dragons ", с който пътуването ще ви достави незабравими усещания.



Йелоустоун, Съединени американски щати

Основан през 1872 година, той става първият народен парк в света. Гигантският резерват заема повърхност от съвсем 900 хиляди хектара и се намира на територията на три щата: Уайоминг, Монтана и Айдахо.

Йелоустоун е прочут със своя супервулкан, чието изригване може да промени лицето на планетата вечно. 

Уникалният пейзаж на парка ще ви удиви: има планински вериги, покрити с гори, каньон, в който тече река Йелоустоун, и живописни водопади. На територията има и стотици гейзери, височината на струята на някои от които доближава 30 метра.

Визитната картичка на резервата е Големият призматичен извор, чиято непрекъсната температура е над 70 градуса. Известен е с цветната си вода: от оранжево до синьо през другите сезони. Промяната в цвета се дължи на въздействието на специфични бактерии, които живеят на планетата от милиони години.



Серенгети, Танзания

Името на този парк се превежда от локалния акцент на масаите като " безкрайни равнини ". Въпреки че ландшафтът на региона е много разнороден: от едната страна се издигат хълмове, от другата се простират безкрайни савани, а в резервата се намира величественият вулкан Килиманджаро.

Националният парк е прочут с голям брой разнообразни животни. Тук живеят гну, зебри, слонове, носорози, леопарди, биволи, крокодили, хипопотами, жирафи, хиени и доста други. Именно в Серенгети е открита най-голямата глутница лъвове на планетата - прайд от 41 огромни котки.

Да видите годишната миграция на зебри, когато цели стада животни препускат из обширните равнини, е панорама, която ще запомните вечно. Елтън Джон даже написа ария, наречена " Circle of Life " за този феномен.

В допълнение към обичайното сафари можете да се насладите на екзотичните пейзажи на африканските савани, да разгледате скалите, върху които са непокътнати рисунките на племето масаи, или да отидете на екскурзия до най-големия воден басейн на континента - езерото Виктория.



Нека тези естествени чудеса още веднъж ви припомнят за хубостта и разнообразието на нашата планета, а също и да се трансфорат във ентусиазъм за запазването на тези неповторими места за бъдещите генерации. 

Превод: GlasNews.bg / Снимки: Pixabay.com
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР