В света има близо 200 държави и много от тях

...
В света има близо 200 държави и много от тях
Коментари Харесай

Най-богатите страни в света не са онези, които може би си мислите

В света има близо 200 страни и доста от тях имат стопански системи за стотици милиарди или даже трилиони. Тези, които могат да се нарекат най-богатите, обаче не са същите, генериращи БВП (БВП) в такива мащаби.

Такива могат да се нарекат страните, чиито жители разполагат с най-големи приходи. Иначе казано тези, които са водещи по Брутният вътрешен продукт на глава от популацията.

На база на данни на Международния валутен фонд (МВФ) по този индикатор, основан на паритета на покупателната дарба в обособените страни, може да се каже кои от всички близо 200 влизат в топ 15, оповестен от Fortune.

15. Исландия - 52 150 $

Туризмът, износът и вложенията донесоха сериозер растеж на Брутният вътрешен продукт на Исландия през последните години, демонстрират изчисленията на МВФ.

14. Холандия - 53 580 $

Въпреки че страната към този момент се възвърне от рецесията се чака " Брекзит " да нанесе вреди върху стопанската система й през идната година.

13. Саудитска Арабия - 55 260 $

Петролът е измежду моторите на Брутният вътрешен продукт на Саудитска Арабия. Рияд обаче поставя съществени старания, с цел да ускори въздействието на останалите източници на напредък в стопанската система.

12. Съединени американски щати - 59 500 $

Според специалистите на МВФ Щатите, които са дом на 325 милиона души, са в средата на най-голямата си агресия от 1850 година насам.

11. Сан Марино - 60 360 $

Една от най-малките европейски страни регистрира напредък в стопанската система си след намаляването на безработицата и повишеното вътрешно ползване.

10. Хонконг - 61 020 $

Въпреки че през 2016 година Хонконг забави растежа на Брутният вътрешен продукт тя към момента остава измежду най-богатите в света.

9. Швейцария - 61 360 $

Страната, която е дом на 8 милиона души, се възвръща, откакто през 2015 година централната й банка загуби 52 милиарда $.

8. Обединени арабски емирства (ОАЕ)

ОАЕ влизат в класацията най-много поради постоянните доходи от нефт, които подтикват стопанската система им.

7. Кувейт - 69 670 $

Страната понесе удар от спада в цените на петрола, само че приходите от други браншове през последните години порастват осезаемо.

6. Норвегия - 70 590 $

Това е следващата страна в листата, която беше изправена пред компликации поради поевтиняването на черното злато. В резултат растежът на Брутният вътрешен продукт падна до най-ниското си равнище от годините на финансовата рецесия.

5. Ирландия - 72 630 $

Ирландия е измежду страните, отчели максимален напредък в Европа, а също и по този начин и към този момент е в топ 5 на най-богатите страни в света.

4. Бруней - 76 740 $

В страната живеят едвам малко над 400 хиляди души, като близо 90% от приходите й идват от износа на нефт и природен газ.

3. Сингапур - 90 530 $

Малката азиатска държва остава една от най-богатите в света, макар че напоследък растежът й е стеснен.

2. Люксембург - 109 190 $

Люксембург е европейският отличник със своето население от едвам 600 хиляди души. От МВФ обаче предизвестяват, че " Брекзит " може да окаже отрицателен резултат върху стопанската система й в бъдеще.

1. Катар - 124 930 $

Катар постоянно попада на първата позиция по Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. И това не е инцидентно, като се имат поради впечатляващите близо 125 хиляди $. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР