В сутрешните часове на 5 май камера в Уейкрос, Джорджия

...
В сутрешните часове на 5 май камера в Уейкрос, Джорджия
Коментари Харесай

Какво представлява „космическата медуза“ и защо се образува подобно нещо в небето над САЩ?

В утринните часове на 5 май камера в Уейкрос, Джорджия снима по какъв начин тайнствен обект минава през небосвода.

Той е ослепителен, бърз и обхванат от сияеща, продълговата аура. Според Крис Комбс, професор по аеродинамика и механично инженерство от Тексаския университет в Сан Антонио, обектът наподобява на същинска космическа медуза.

Разбира се, това не е НЛО, а ракетата „ Фалкън 9 “ на „ СпейсЕкс “, изстреляна от галактическия център „ Кенеди “ във Флорида – на към 400 км южно от камерата.

Всяка година голям брой ракети напущат площадката на „ Кенеди “, само че доста дребен от тях наподобяват небесно биолуминисцентно безгръбначно. Какво в действителност се случва тук?

Според Комбс всичко изискуем на физиката, съчетана с верния миг.

Като за начало, това дълго и пихтиесто „ тяло на медузата в действителност са отходни газове, излизащи от дюзата на ракетния мотор на „ Фалкън 9 “, споделя Комбс. Специфичната им форма е разследване от разликите в налягането във и отвън самата дюза.

В този случай газовете, напускащи дюзата, са незадоволително разширени – тяхното налягане е доста по-високо от това на обкръжаващия ги въздух, с който се сблъскват, когато напущат дюзата.

За да се напаснат на външното налягане, отходните газове стартират да се уголемяват, с цел да понижават своето лично в мига, в който напущат дюзата.

Това изяснява пихтиестата форма. А сиянието?

Според Комбс обяснението тук е много по-просто и всичко се свежда до верния миг.

Ракетата е изстреляна малко преди изгрев Слънце (в 05:45 ч локално време) – тъкмо в този миг първите слънчеви лъчи стартират да се подават над хоризонта и осветяват отходните газове.

Физика + подобаващия миг = галактическа медуза.

Източник: Live Science

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР