В сумотахата дали децата ще учат онлайн, или присъствено и

...
В сумотахата дали децата ще учат онлайн, или присъствено и
Коментари Харесай

Обучението онлайн носи нови рискове за здравето на детето

В сумотахата дали децата ще учат онлайн, или присъствено и тегобите към обстановката с ковид забравяме, че съществуват и други заболявания и проблеми, които засягат учениците. Нужно е да им обърнем внимание в точния момент, с цел да не се наложи да лекуваме последствията. Ето на какво най-често би трябвало да наблегнем.

Дръжте гърба изправен

Част от деца в учебна възраст са диагностицирани с гръбначни изкривявания - това може да се дължи на неправилна стойка на тялото или неуместна, статична или напрегната поза. Често проблемите с опорно-двигателния уред водят до нарушено зрение и кръвообращение. Ето за какво всяко дете би трябвало да си има работно място вкъщи с положително осветяване.

Освен това родителите би трябвало да наблюдават какво е тежестта на раницата на ученика: в началното учебно заведение то не би трябвало да надвишава 2 кг, в 4-5 клас - 2,5, в 6-7 клас - 3,5, а за възпитаници от гимназията - 4,5.

Правилно хранене

Противно на стандартите, първите хронични болести на стомашно-чревния тракт се образуват не в зрелост, а в детска и юношеска. Пиковете в развиването на тези патологии настъпват на 5-6 и 9-11 години. Първите признаци, които би трябвало да предизвестяват родителите, са загубата на вкус, жадност, запек, метеоризъм. И, несъмнено, коремна болежка или гадене.

За да избегнете неприятни последствия, научете детето си да се храни вярно и постоянно. Например - за закуска е добре да яде каша или зърнени храни с мляко, както и сирене, яйца, плодове и ядки - тези артикули обезпечават висока продуктивност за 3-4 часа.

Освен това, сред часовете учениците могат да закусят с кисело мляко, плодове и сандвичи от зърнен самун. За обяд супата ще бъде от изгода за храносмилането. А за вечеря можете да похапнат зеленчуци, риба, постно месо, млечни артикули. Важно е да запомните, че последното хранене би трябвало да бъде не по-късно от 2 часа преди лягане.

Минимизирайте напрежението

Проблемът със обществената акомодация на децата тревожи освен родителите, само че и лекарите. Честите респираторни инфекции, стомашно-чревни болести и неврологични нарушавания също могат да имат психосоматичен темперамент. Ако детето не желае да върви на учебно заведение, оплаква се от школото, преструва се, че е болно, тогава би трябвало да се консултирате с психолог, който да помогне за справяне с тревогата.

Необходимо е също по този начин да осигурите на ученика първокласен и нескончаем сън. Децата под 12 година би трябвало да почиват най-малко 11 часа, а по-големите - 9 ч. Сънят е извънредно значим, защото заради неговия дефицит малчуганите се развиват по-слабо душевен и физически, а също постоянно страдат от затлъстяване.

Още забавни тематики четете в първокласното рекламно издание

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР