В Судан след кратко примирие през нощта - за евакуация

...
В Судан след кратко примирие през нощта - за евакуация
Коментари Харесай

Близо 100 души са убити, а над 1100 са ранени от началото на боевете в Судан

В Судан след малко помирение през нощта - за евакуация на ранени - продължиха яростните конфликти сред армията и паравоенната формация RSF - или Сили за бързо реагиране. 

Десетки са починали, а стотици са ранени. 

И двете страни настояват, че управляват основни обекти в столицата Хартум. 

Ахмед споделя, че домът му е бил изумен от снаряд. 

 
Бях задремал. Изведнъж чух доста мощен звук - патрони, ракети.  Не мога да напусна къщата. Навън е доста рисково. Военните са на всички места. Ужасно е. Не мога да си показва какво ще се случи, в случай че напусна дома си.
Ахмед

Боевете са част от жестока битка за власт във военното управление на страната, което пое контрола над Судан след преврата през 2019 година, поставил завършек на дългогодишното властническо ръководство на президента Омар ал Башир.

От едната страна е армията, лоялна на военачалник Абдел Фатах ал-Бурхан - фактическият водач на Судан. От другата са Силите за бързо реагиране - паравоенната формация, командвана от втория в страната, заместник-председателя на Преходния боен съвет Мохамед Хамдан Дагало. 

 
Те започнаха като милицията Джанджауид, която извърши геноцид в Дарфур от 2003 до 2013 година, а по-късно бяха трансформирани от Омар Башир в Сили за бързо реагиране. Имаме две тежко въоръжени сили, които желаят да завземат властта. И двете се ангажираха с концепцията, че ще отговорят на суданската гражданска война, като предадат властта на цивилни. Но това постоянно се е оказвало мъчно постижимо. Затова допускам, че ще станем очевидци на още боеве.
Уилям Патей, някогашен дипломат на Обединеното кралство в Судан

Съединените щати, Европейският съюз, Китай, Русия, Египет, Саудитска Арабия, Съветът за сигурност на Организация на обединените нации,и Африканският съюз приканиха за бързо преустановяване на военните дейности, които заплашват да влошат в допълнение стабилността в региона.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР