В субтропичните морета, които са миели бреговете на архипелага, съставлявал

...
В субтропичните морета, които са миели бреговете на архипелага, съставлявал
Коментари Харесай

Откриха костенурка с размерите на автомобил

В субтропичните морета, които са миели крайбрежията на архипелага, съставлявал Европа преди 83 милиона години, е живяла една от най-големите костенурки в историята. Древното влечуго с размерите на дребен автомобил като " Мини Купър " самоуверено е преодолявало рисковите води, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Учени разказват в обява в сп. " Сайънтифик рипортс " откритите в североизточната част на Испания фосили на костенурка, наречена Leviathanochelys aenigmatica. Тя е била дълга към 3,7 метра, тежала е малко под два тона и е живяла през интервала креда - последната глава от ерата на динозаврите. Това е най-голямата известна костенурка в Европа.

Съвременният колос измежду тези влечуги - кожестата костенурка, която може да доближи на дължина до два метра и е известна с маратонските си миграции, е като джудже спрямо античното влечуго. Leviathanochelys aenigmatica обаче отстъпва по размери на Архелон - най-голямата известна на науката костенурка, която е живяла преди към 70 милиона години и е била дълга почти 4,6 метра.

" Дължината на Leviathanochelys aenigmatica е била колкото на автомобил " Мини Купър ", а на Архелон - колкото на " Тойота Корола " ", споделя палеонтологът и съавтор на проучването Алберт Селес от Каталунския институт по палеонтология, проучвателен център, обвързван с Автономния университета на Барселона.

За костенурката Leviathanochelys aenigmatica е било добре да е с размерите на автомобил, имайки поради рисковия " трафик " в античното море Тетис, в което е плувала. Огромни морски влечуги с мощни челюсти, наречени мозазаври, по това време са били най-големите хищници, като дължината на някои от тях е надхвърляла 15 метра. Различни акули и скатове, както и рибоядни морски влечуги с дълги шии, наречени плезиозаври, също са дебнели.

" По време на интервала креда се следи наклонност към увеличение на размера на тялото при морските костенурки, като Leviathanochelys aenigmatica и Архелон евентуално са били най-големите. Възможната причина за това е напън от хищници, само че са евентуални и други фактори ", споделя водещият създател на проучването Оскар Кастильо от Автономния университет на Барселона.

Съдейки по вкаменелостите костенурката Leviathanochelys aenigmatica е била е основана за живот в открития океан, като се е прибирала на сушата единствено в редки случаи, да вземем за пример, с цел да снася яйца.

" Енигматичното " си название античната костенурка получава поради огромните размери и любопитната форма на таза, който съгласно учените е обвързван с дихателната ѝ система.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР