В студиото на Сутрешния блок на БНТ националният омбудсман Мая

...
В студиото на Сутрешния блок на БНТ националният омбудсман Мая
Коментари Харесай

Мая Манолова: Демографската криза е проблемът на проблемите за България

В студиото на Сутрешния блок на Българска национална телевизия националният омбудсман Мая Манолова изрази своите терзания и рецензии към проектобюджета за идната година. Тя посочи, че е изразила своето мнение във връзка с трите бюджета само и единствено от позиция на гражданските права - на обществените, трудовите и икономическите, които се засягат от трите бюджета.

Мая Манолова - омбудсман на Република България: Няма по какъв начин да не съм обезпокоена от разширяващата се и ескалиращата процедура през законите за бюджета да се трансформират голям брой други закони без публично разискване, без спор, което основава една непредвидимост и една неустановеност у жителите какво и по какъв начин ненадейно може да бъде променено. При това става дума за разпореждания, които се отнасят до съществени права на жителите.
Например през закона за Здравната каса се трансформират 16 други закона - без разискване, без спор, без предварителна информация. През държавния бюджет се трансформират 11 други закона и още няколко в третия, сподели Манолова.


Мая Манолова - омбудсман на Република България: В една от препоръчаните промени в Закона за държавния чиновник действително ще остави на улицата няколко хиляди души от 1 януари, тъй като за предварително пенсиониралите се чиновници на Министерство на вътрешните работи, на защитата и в други сфери, където има ранно пенсиониране, се вкарва несъответственост, което значи, че от 1 януари са без работа. Нещо се прави на мрачно, нещо се прави изненадващо, нещо се прави зад тила на жителите. И още по-драматично е това, когато се лишават права без въобще да те осведомят за това и няма по какъв начин да остана безразлична. Всъщност хората, които ще останат без работа бяха прочели текстовете и те ме помолиха да ги защитя.
По отношение на демографската политика, Манолова също изрази своето терзание. Тя съобщи, че почита целите на държавното управление - като обучение, приходи, само че демографската рецесия е казусът на проблемите за България. На процедура не се трансформират и със стотинка обществени заплащания, които се отнасят до развъждането на деца.
Мая Манолова - омбудсман на Република България: Всъщност в Закона за фамилните помощи за деца средномесечният приход, до който се дават месечни помощи остава същия - 450 лева Остават същите и детските надбавки - 40 лева за първо, 90 лева за второ, 135 лева - за трето, които са извънредно незадоволителни. Не съумях да се преборя за този подоходен аршин. Не съумях да се преборя и за това да има такси в наложителните забавачки. Това, което също ме тормози е, че стартира да се приказва, че добре би било да се отнеме втората година майчинство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР