В студиото на Сутрешен блок омбусманът доц. д-р Диана Ковачева

...
В студиото на Сутрешен блок омбусманът доц. д-р Диана Ковачева
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева: Първите три дни от болничните трябва да се плащат

В студиото на " Сутрешен блок " омбусманът доцент доктор Диана Ковачева разяснява, че отводът от погашение на първите три дни от болничните би засегнало конституционните права на жителите. Тя прикани също по този начин дебата за съкратеното правосъдно произвеждане да не се политизира. Ковачева отпътува за Босилеград, Сърбия, където ще бъде отворена приемна за българската общественост.

Омбудсманът не счита, че би трябвало да се стига до там да не се заплащат първите три дни от болничните.
" По този метод се засягат техни конституционни права. Работниците и чиновниците заплащат своите осигуровки, внасят ги в Национален осигурителен институт, а най-после се оказва, че тогава, когато са обезпечени за разнообразни обществени опасности, те на процедура не могат да получат компенсацията, което замества изгубените работни дни ", изясни тя.
Ковачева сподели, че не вижда по какъв метод неплащането на болничните ще ограничи издаването на подправени болнични. Тя добави, че в първите дни от болничните по принцип има потребност от най-голяма поддръжка за болните.
" Когато има подправени болнични всички са ощетени - страната, самите работещи и работодатели. За това би трябвало да се търси решение, само че то не трябва да е за сметка на правата на хората, които работят, тъй като те в действителност заслужават да бъдат обезщетени ", сподели още лекар Ковачева.
По тематиката със съкратеното правосъдно произвеждане омбудсманът сподели, че за нея най-хубавият вид е то да се отстрани за доста стеснен кръг закононарушения:
" Става въпрос за умишлените убийства, които шокират със своята свирепост, осъществени са по изключително непосилен за жертвата метод и се санкционират с най-тежките санкции, каквито са пожизнен затвор без право на подмяна и пожизнен затвор. "
Ковачева прикани дебата да не се политизира и да не се прибързва.
" Наистина съкратеното правосъдно разследване е потребен институт, то не трябва да се отстранява напълно никога, тъй като в противоположен случай ще се върнем към обстановката, в която бавното правораздаване е преобладаващо и хората ще стартират да се оплакват от това, че делата им се влачат с години. Ние сме били в тази обстановка преди ", добави още тя.
За условното предварително освобождение Ковачева сподели, че в сходна обстановка би трябвало да се преценя с изключение на дали се е поправил причинителят, дали е бил и задоволително осъден.
" Все отново е значимо да напомним, че би трябвало да се пази престижът и независимостта на съда, тъй като това е най-важната гаранция за правдивост ", добави още тя.
Доктор Ковачева показа, че в институцията на омбудсмана продължава да получават доста недоволства от " Топлофикация - София ".
" Гражданите могат да не престават да се обръщат към омбудсмана по този случай. Оплакванията против " Топлофикация " в действителност са доста и ние вземаме поради всеки случай. "
Доктор Диана Ковачева отпътува за Босилеград, където ще бъде открита приемна за българската общественост.
" В тези дребни общини, в които има българско болшинство, то се нуждае от спомагателна поддръжка от страната и в тази ситуация Министерство на въшните работи дава такава поддръжка посредством план за 12 общини. "
Като проблем на българската общественост там тя уточни това, че те нямат право на предучилищно обучение на български език.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР