В студиото на Още от деня“ Йордан Цонев от ДПС

...
В студиото на Още от деня“ Йордан Цонев от ДПС
Коментари Харесай

В Още от деня“: Йордан Цонев от ДПС за Закона за КТБ и Закона за медиите

В студиото на „ Още от деня “ Йордан Цонев от Движение за права и свободи разяснява предложенията за закони, станали известни като „ Закон за КТБ “ и „ Закон за медиите “. Според него закона за Банковата неплатежоспособност има за цел да върне „ заграбеното от КТБ “, а законът за медиите ще изсветли собствеността на всички медии, освен на печатните, както и източниците на финансиране и метода, по който се популяризират печатните издания.

ЗАКОН ЗА КТБ
Според Йордан Цонев Законът за банковата неплатежоспособност, станал прочут като Закон за КТБ, има за цел да даде опция на синдиците да се опитат да върнат „ част от вторично заграбеното от КТБ “.
Йордан Цонев: Този развой стартира още при квесторите. Те заличиха всички обезпечения на направените цесии, а те са обжалвани в съда. Ако в този момент Съдът постанови една цесия за невалидна, квесторите няма какво да създадат. Едно от нещата, които прави този закон, е да върне обезпеченията преди цесиите. Ще има какво да вземат квесторите и да се върне във Фонда.
Другото, което съгласно Йордан Цонев прави законът, е посредством фирмите-длъжници да бъдат овладяни активите, които те имат, с генезис заеми от КТБ. Според Йордан Цонев съпротивата против закона от извънпарламентарни обединения, се дължи на „ политически или финансов интерес “.

Йордан Цонев разгласи причините на съперниците на закона „ като несъстоятелни “. Съдът ще каже дали е закононарушение, само че по какъв начин е ръководена банката, е на показ, добави Цонев, като уточни като провинен за банкрута на банката нейния притежател Цветан Василев. Цонев изрази вярата, че правните съветници на президента Радев ще му обяснят в цялост какво съставлява той.
МЕДИЕН ЗАКОН
По думите на Цонев Медийният закон ще хвърли светлина върху собствеността на всички медии, тъй като в този момент се заявява собствеността единствено върху печатните. Законът в този момент ще обхване собствеността и на електронните медии, както и каква е концентрацията на фирмите, които популяризират печатни издания, добави Цонев. Така съгласно думите му ще се потвърди, че Делян Пеевски не е монополист на разпространяването на печатните издания, обвинявания за което се насочат от „ същите тези обединения “ като „ Да, България “ и „ кръгът „ Капитал “. Той изясни, че в случай че има централизация „ повече от 30% “, Комисията за защита на конкуренцията ще бъде сезирана.

Другата цел на закона е обвързвана с непазарното финансиране - това, което „ изкривява пазара, убива конкуренцията “ и е с неразбираем генезис, съобщи Цонев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР