В студиото на Още от деня“ проф. Искра Баева и

...
В студиото на Още от деня“ проф. Искра Баева и
Коментари Харесай

За прочита на комунизма: проф. Искра Баева и Методи Андреев в Още от деня“

В студиото на „ Още от деня “ проф. Искра Баева и Методи Андреев организираха полемика за метода, по който да се сервира интервала на комунизма в България в учебниците по история.

Според проф. Баева и сега интервалът се учи задоволително плуралистично, само че съгласно Методи Андреев това надалеч не е по този начин.

Според Искра Баева в учебниците по история към този момент има информация и за руската окупация, и за националния съд. Тя акцентира, че от 1996 година насам има плурастични учебници.

Според Методи Андреев е прието, че България е единствената страна от някогашния комунистически блок, където историята за интервала не се учи съответно. Той добави, че е основно какъв извод ще се извади за интервала на комунизма.

Проф. Искра Баева се съгласи, че интервалът би трябвало да се показа както и с положителните му страни като икономическото положение на България, по този начин и с несъмнено негативните като репресиите и неналичието на независимост на словото.

Двамата се сплотиха към мнението, че е значимо да се учат аргументите.
проф. Искра Баева: Историята е история и тя е работа на историците. Всеки образован човек би трябвало да търси аргументи за станалото, а освен да осъжда. Методи Андреев: Според мен е ненужно да спорим. Всички останали страни го вършат и ние също би трябвало. Както сподели Дянко Марков, „ комунизмът е вяра на злото “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР