В студиото на Денят започва резултатите от изборите и очакванията

...
В студиото на Денят започва резултатите от изборите и очакванията
Коментари Харесай

Очаквано ли спечели Румен Радев - коментар на социолозите

В студиото на " Денят стартира " резултатите от изборите и упованията за втория мандат на Румен Радев разясниха Боряна Димитрова, социолог от " Алфа рисърч " и Кънчо Стойчев - социолог " Галъп ".

Според Димитрова разликата сред двамата претенденти е била предстояща. Румен Радев беше любимец на президентския пост, още преди да стартира изборният маратон. Преди месеци дори изглеждаше по-висока поддръжката и на втория тур. Включването на Анастас Герджиков несъмнено сътвори повече опция за избори. Определено конспирация в изборите. Жалкото беше, че българските жители можаха да видят единствено един спор, тъй като в такива диспути може да се съпостави позицията, визията на претендентите, методът им мислене. Иначе акцията остава в границите на клишетата, в границите на облиците, които са накратко показани и от двете страни. В случая Герджиков беше оставен в един клишета, Радев беше в линията, в която беше поел и последната година. Битката на авансово обрисуваните облици възпроизведе този резултат, безапелационна е Боряна Димитрова.

Кънчо Стойчев счита, че изборите бележат завършек на един развой, който стартира при започване на предишното лято с митингите. Страната пое по пътя на политическа стабилизация. Този път няма да е нито бърз, нито елементарен, само че по този начин или другояче има изкривяване. Резултатът не е неочакван, защото съотношението, което се оформи с митингите, а точно 2 към 1 в интерес на протестиращите, на смяната против ръководството на ГЕРБ се резервира. Колкото до присъединяване на Герджиков - който и да беше на негово място - както има един термин в шахмата - полето е бито, там не може да оцелее фигура. Но ГЕРБ нямаха избор, направиха най-хубавия избор, споделя Кънчо Стойчев.

Според социолозите на българската политическа сцена настава едно разграждане на старите партии.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР