В студиото на Денят започва“ омбудсманът Мая Манолова заяви, че

...
В студиото на Денят започва“ омбудсманът Мая Манолова заяви, че
Коментари Харесай

Мая Манолова за пенсионирането на миньорите: Оказва се, че НОИ нямат анализ

В студиото на „ Денят стартира “ омбудсманът Мая Манолова съобщи, че Национален осигурителен институт не разполага с разбор какъв брой души са наранени от измененията в закона, които засягат миньорите в закриващи се рудници. По думите ѝ измененията са огромна неправда, тъй като постановат хора с 25-годишен стаж подземен да работят още 10 години.
Преди измененията, неотдавна обнародвани в Държавен вестник, е било допустимо подземните служащи да се пенсионират, откакто са набрали нужния брой точки (90), били са съкратени и имат навършени 45 години. След измененията те ще би трябвало да навършат 60 години, с цел да излязат в пенсия. Миньори прецизираха, че смяната в законодателството визира над 500 души единствено от бобовдолските мини.

Омбудсманът Мая Манолова изясни, че до момента не е съществувало условието възрастта на пенсиониращите се от 45 години и 6 месеца да е навършена все още на закриване на рудника. Хората, които ще навършат тази възраст следващата година, можеха до момента да се пенсионират умерено идната година, само че в този момент ще се наложи да чакат още 10 години, когато ще навършат плануванаъа в Кодекса възраст от 54 години.

Това се прави, както в Национален осигурителен институт обясниха, поради просто презцизиране на един текст в кодекса за обществено обезпечаване, само че депутатите са го „ проспали “, защото нито едон от тях не се е изказал нито в продкрепа на текста, нито против него.

Оказва се, че Национален осигурителен институт няма разбор какъв брой души ще бъдат наранени от смяната и какъв брой ще спести страната от това, че ще удължи работния стаж на тези миньори, съобщи Манолова. Тя добави, че става дума за хора с 25 години под земята стаж и те ще се пенсионират по естествения ред.

Омбудсманът благодари на шефа на Национален осигурителен институт, че се е съгласил да се направи среща с миньорите, само че означи, че е неприемливо да няма разбор на измененията.

Мая Манолова, омбудсман : Става дума за няколкостотин души, които са от тези набори. Разчитам, че Национален осигурителен институт в незабавен порядък ще направи разбор и при започване на идната година ще разполагам с числата, с цел да внеса законодателно предложение. Не бих споделила, че чиновниците в Национален осигурителен институт не са си свършили работата. Те гледат интереса на Национален осигурителен институт.

Реално политическите решения се вземат в Народното събрание, изясни Манолова, и няма по какъв начин те да се случват без спор. За правата на миньорите постоянно се е воювало в Народното събрание.

Мая Манолова, омбудсман : Такава неправда не може да съществува.Около 40 съкратени от Мини " Бобов дол " миньори се срещнаха през днешния ден в Кюстендил с омбудсмана Мая Манолова. Поводът са признати неотдавна промени, които лишава...

Тя уточни, че по въпроса с частните правосъдни реализатори се е постигнало значително.

В момента всички служащи, които имат неизплатени отговорности от три години, ще могат да си вземат парите. Ще има кой вместо тях да стартира процедура - това ще бъде Главна ревизия по труда и има задоволителен период в границите на тригодишния интервал те да си изискат средствата от Фонда.

Манолова съобщи, че може да се появи проблем при тези случаи, в които към този момент е почнала процедура по неплатежоспособност. Тя изясни, че не е съумяла да убеди депутатите и тези случаи да се покриват от Фонда.

Всяка година стотици служащи у нас остават на улицата без заплати поради неточни работодатели. Последният образец от Варна е след закриването на година..

Мая Манолова благодари на жителите, че са задоволително дейни за цените на водата и парното. Тя изясни, че е разкрила десетки нарушавания при определянето на цената на водата. С огромните цифри обаче КЕВР не се е съобразила и единственият метод да го създадат е посредством съда.

Мая Манолова, омбудсман : Оптимист съм, че този път КЕВР ще изпие студената чаша вода и ще премисли решението си. Незаконното повишение на цената на водата ще бъде анулирано и съм сигурна в този резултат.

Увеличението на цената на водата е заложено в бизнес проектите през 2017 година, утвърдени от КЕВР, в този момент се поправя заложената цена за 2018 година с оглед инф...

Жалбите към омбудсмана през тази година са 12 500 тъжби, разясни Манолова, а 34 хиляди души са се обърнали за поддръжка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР