В студиото на Денят започва“ дипломатът Ангел Димитров заяви, че

...
В студиото на Денят започва“ дипломатът Ангел Димитров заяви, че
Коментари Харесай

Ангел Димитров за Сърбия в ЕС: Отношенията на Сърбия с Косово са ключов момент

В студиото на „ Денят стартира “ дипломатът Ангел Димитров съобщи, че основен въпрос пред приемането на Сърбия в Европейския съюз е връзките ѝ с Косово, защото Европейският съюз не би желал да одобри страна, която ще внесе дипломатически напрежения със съседите си.

 Европейска комисия показа Стратегията си за разширение към страните от Западните Балкани Европейска комисия показа Стратегията си за разширение към страните от Западните Балкани
Черна гора и Сърбия към този момент са единствените, които имат късмет да се причислят към Съюза през 2025 година. Еврокомисията е подготвена да стартира договаряния...

Всичките страни от Западните Балкани са към момента надалеч от постигането на равнище за безпроблемна интеграция в Европейски Съюз, съобщи дипломатът Ангел Димитров. Дори Сърбия, която е с най-солидната стопанска система, има проблем, тъй като множеството ѝ предприятия са държавни, добави той. Най-невралгичните условия са междудържавните разногласия.
Ангел Димитров: Неприемливо е за Европейски Съюз да одобри страна, която ще внесе в Съюза несъгласия със съседите си.
Русия не е страна, която дава, това идва от Европейски Съюз, съобщи Ангел Димитров за Източното въздействие в Западните Балкани. Китайските упоритости в Сърбия са огромни, само че опциите не са толкоз положителни, а Турция също има съществено наличие в Босна и Ферциговина, Албания и Косово, добави той.
Ангел Димитров: Беше стартирана концепцията в новата тактика, която е пожелателна, дава явен небосвод пред Събрия и Черна Гора, че е допустимо тяхното приемане до 2025 година, само че при Сърбия, дружно с проблемите от шестте тематични кръга, стоят и връзките с Косово.
Те са основният детайл, добави той. Докато в член 1 от Сръбската конституция стои точката, че Косово е неразделна част от Сърбия, проблеми ще има, съобщи Ангел Димитров. Трябва да има смяна на Конституцията и въвеждането на нов политически климат, който да осмисли и признае интернационалните действителности.

Подобна е и обстановката с Македония и новото ѝ име, съобщи Димитров. Той изрази убеждението, че хората в Гърция и Македония са подготвени на компромис.
 Джема Грозданова: Към 2025 година страните от Европейски Съюз може да са повече от 27 Джема Грозданова: Към 2025 година страните от Европейски Съюз може да са повече от 27
В студиото на „ Денят стартира “ ръководителят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова изрази вярата, че към 2025 година Европейски...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР