В студените месеци не бива да забравяме, че е важно

...
В студените месеци не бива да забравяме, че е важно
Коментари Харесай

Какво ни е необходимо, за да подготвим колите си за зимата?

В студените месеци не трябва да забравяме, че е значимо да подготвим автомобила си за зимата. Какви са препоръките на експертите, с цел да се усещаме по-сигурни на пътя и на какво най-много би трябвало да обърнем внимание при подготовката на автомобила?

Определено можем да кажем, че шофирането през зимата, изключително в България не рядко се оказва съществено предизвикателство. На този декор обаче доста водачи подценяват конюнктура и ръководството на автомобила, макар, че при минусови температури шофирането има своите особености и крие много опасности. Преди да потеглим на път през зимата обаче е най-важно да сме сигурни, че автомобилът ни е подготвен за това.

За Станчо Овчаров сигурността на пътя е главен приоритет. Именно по тази причина той постоянно приготвя автомобила си за зимата. " Винаги виждам гумите. Няма потребност да ми споделят 15-и ли е, по кое време е. Трябва да се сменят. Земята е студена и летните гуми към този момент не оказват помощ ", уточни Станчо Овчаров пред Нова .

За гумите поучават и специалистите. " Не грайфера прави зимната гума по-качествена и по- наложителна за мен даже, а това е каучука, от който е създадена. Той е по-мек каучук и дава по-добро сцепление и оттова ни дава по-безопасно шофиране с нашия автомобил ", сподели Диян Драганов, ръководител на структурата на СБА във Варна.

За зимата обаче не е задоволително единствено да сменим летните гуми. " Течностите на автомобила са една друга значима част от подготовката за зимата. Визирам охлаждащата течност - антифриза, която заради нашия по-стар парк в България, постоянно ни се случва през топлите месеци да доливаме вода и по този метод охлабваме действието на антифриза. Към течностите поставям наложително и течността за чистачки, тъй като тя пък ще ни обезпечи по-добър взор и дружно с течността за чистачки, наложително е да се ревизират и чистачките на автомобила. Акумулаторът е една от частите, които апропо се въздейства от ниските температури. Точно по тази причина е хубаво преди да стартират студените месеци ние да се уверим, че акумулатора ни е в положително положение. Като цяло един общ обзор на автомобила за зимните условия за мен е даже наложителен, тъй като както всички виждаме - това да не си подготвим автомобила коства нашия живот и на другите хора ", съобщи Драганов.

А с изключение на подготовката на автомобила е доста значимо и по какъв начин караме при зимни условия. Затова се доверяваме на експертите, с цел да забележим по какъв начин се прави.

" Потегляме и си представяме, че сме на хлъзгав сектор. При изпадане в такава обстановка, когато навлезем в сектор, който не сме го предвиждали или да кажем е по-труден и по-опасен и усетим занасяне на автомобила, аз предлагам на безусловно всички да останат спокойни, да върнат газта на автомобила напълно леко, в действителност доста леко да оберат спирачката ", изяснява Драганов.

" Връщането на газта се прави за, с цел да не пребуксуваме, от стрес, да не дадем газ. Връщането на газта убива скоростта и машината стартира да стопира на скорост, само че в това време колелетата не буксуват.

Спирачката е доста сензитивна, а когато сме в мразовит сектор е по-препоръчително по-скоро напълно леко да я оберем и да не я натискаме. Натискането на спирачката блокира колелета и към този момент изключваме придвижването на кормилото, тъй като когато колелета са блокирали колкото и да въртим кормилото наляво надясно ние нищо не вършим - ние просто се пързаляме ", прибавя той.

А и водачите и специалистите предлагат - " Трябва да се отнасяме с нужната грижа, тъй като живота ни зависи от това нещо. Много хора са немърливи и не обръщат внимание ", разяснява Овчаров.

" Да бъдат положителни, да бъдат спокойни. Нека да зареждат колите си с повече гориво, когато потеглят на дълъг път както споделих да потеглят по в точния момент, да не бързат. Нека бъдем положителни хора, а оттова ще бъдем и положителни водачи ", сподели още ръководителят на структурата на СБА във Варна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР