В стремежа си да попречи на руската армия най-вероятно е

...
В стремежа си да попречи на руската армия най-вероятно е
Коментари Харесай

Войната | Руската армия взриви мегаязовир в Украйна, отприщвайки потоп с библейски размери

В устрема си да попречи на съветската войска най-вероятно е взривила предходната нощ язовирната стена на Водноелектрическа централа " Каховка " - голямо хидроелектрическо оборудване на най-голямата украинска река Днепър, което има сериозно стратегическо значение за бойните дейности на югозападния фронт. Още по време на есенната си контраофанзива в Херсон предходната година въоръжените сили на Киев предизвестиха, че отстъпващите бойни елементи на Путин са минирали зоната. На процедура язовирната стена остана единствената теоретична " сухопътна " връзка сред източния и западния бряг на Днепър в региона на бойните дейности, като при изтеглянето си тогава руснаците въпреки всичко превантивно взривиха моста край нея и единия от шлюзовете.Тази заран съветската страна предстоящо се опита да хвърли виновността за злополуката на Киев и упрекна украинската войска, че нейни дейности са причина за пагубното наводняване.

В устрема си да попречи на съветската войска най-вероятно е взривила предходната нощ язовирната стена на Водноелектрическа централа " Каховка " - голямо хидроелектрическо оборудване на най-голямата украинска река Днепър, което има сериозно стратегическо значение за бойните дейности на югозападния фронт. Още по време на есенната си контраофанзива в Херсон предходната година въоръжените сили на Киев предизвестиха, че отстъпващите бойни елементи на Путин са минирали зоната. На процедура язовирната стена остана единствената теоретична " сухопътна " връзка сред източния и западния бряг на Днепър в региона на бойните дейности, като при изтеглянето си тогава руснаците въпреки всичко превантивно взривиха моста край нея и единия от шлюзовете.

Тази заран съветската страна предстоящо се опита да хвърли виновността за злополуката на Киев и упрекна украинската войска, че нейни дейности са причина за пагубното наводняване.

В резултат на разрушаването от тази нощ се чака голяма приливна вълна надолу по цялото поречие Днепър чак до устието в Черно море. Наводнението заплашва десетки селища по протежението на реката, в това число крайбрежните квартали на отвоювания предходната есен регионален център Херсон. Според украинските управляващи в " сериозната зона " живеят към 16 хиляди души. По-застрашени са обитаемоте места по окупирания от съветската войска източен бряг на реката, който е по-нисък.

Пикът на приливната вълна се чака към 11 ч., като украинските управляващи приканиха локалното население незабавно да се изтегля, като наложително изключи преди този момент всички електрически устройства.
Реклама
Най-големият риск обаче е за действието на АЕЦ " Запорожие " - най-голямата атомна електроцентрала в Европа, която се охлажда с вода от изтичащия сега с голяма скорост Каховски контейнер. По принцип нуклеарното оборудване сега е изведено от употреба, само че осемте му реактора се охлаждат с вода от въпросния мегаязовир. От Международната организация за атомна сила (МАГАТЕ) оповестиха тази заран, че наблюдават деликатно обстановката и че към този момент опасност за сигурността на АЕЦ-а няма.

С взривяването на Водноелектрическа централа " Каховка " съветските окупационни сили очевидно се пробват да предотвратят реализирането на украински десант през река Днепър, което би отворило втори фронт в тила на тяхната войска. През последните няколко седмици въоръжените сили на Киев без доста звук започнаха да правят от ден на ден и повече диверсионни интервенции през реката и съгласно неофициална информация освен са отвоювали огромна част от островите в нейната делта, само че и към този момент са почнали да построяват плацдарм на следения от Москва източен бряг в региона на селището Олешки.

В резултат на настоящето наводняване построяването на понтонни мостове най-малко известно време ще стане невероятно, а потреблението на катери, десантни баржи и плаващи бронетранспортьори - мощно затруднено. Големите острови по Днепър ще станат недостъпни, а доста от тях даже могат да бъдат изцяло залети от вода. Последното може да докара до гибелта на украинските военнослужещи и бойци от специфичните елементи, които най-вероятно сега са скрити там.

Мащабната измама евентуално ще има последици и за съветската страна - както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект. На първо време приливната вълна евентуално ще залее повече следения от нея бряг. Така огромна част от първата линия на защитните уреди, в това число и някои от минните полета, може да се окажат под вода. Също по този начин спадането на Каховския контейнер може да докара до проблеми с водоснабдяването за окупирания Крим, който получава от там огромна част от водата си. Това ще сътвори съществени проблеми за Москва да задържи контрола си над полуострова в дълготраен проект.
Реклама Свързани публикации Войната | Украйна ще получи западни изтребители по-рано от предстоящото 25 май 2023, 09:22 Войната в Украйна | " Проукраински партизани " завзеха села в съветската Белгородска област (обновена) 23 май 2023, 16:43 Войната в Украйна | Тихото начало на контраофанзивата 18 май 2023, 12:30 Войната | Украйна скоро може да има най-модерната войска в Европа 12 април 2023, 12:20 " Горивото " на войната | Български снаряди може да потеглят към Украйна посредством " триъгълни покупко-продажби " 16 март 2023, 16:55 Войната в Украйна | Защо се бави втората инвазия на Путин 2 март 2023, 14:49 Войната | Херсон падна. Как ще продължи офанзивата на Украйна 17 ноември 2022, 08:49 Войната | Украйна завзе Херсон без пердах. Какво следва? 11 ноември 2022, 22:08
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР