В стремежа си да намали консумацията на енергия в центровете

...
В стремежа си да намали консумацията на енергия в центровете
Коментари Харесай

Intel представи Sierra Forest – нов процесор с повече от 2 пъти по-голяма мощност от останалите

В устрема си да понижи потреблението на сила в центровете за данни, Intel показа новия си чип " Sierra Forest " с над 2 пъти по-висока енергийна успеваемост спрямо други чипове

Емил Василев преди 46 секунди 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 20:30 | 27.08.2023

Китай тества най-голямото Гаусово оръдие в света – то може да изстрелва 124-килограмови снаряди

КосмосЕмил Василев - 12:15 | 28.08.2023

Индийският луноход Pragyan откри, че Луната е по-гореща, в сравнение с се смяташе до момента

IT НовиниЕмил Василев - 20:34 | 28.08.2023

Учени са разгадали по какъв начин да създават тетратенит – метеоритен метал, който може да размени редките метали и да промени света на технологиите

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

На конференцията Hot Chips 2023 Intel заяви, че новият ѝ чип „ Sierra Forest “ ще има над 2 пъти по-висока успеваемост при същата консумация на сила спрямо други чипове. Замислен като нов чип за центрове за данни, Sierra Forest е плануван да бъде пуснат на пазара през идната година, оповестява Reuters. Това е част от устрема на промишлеността да понижи потреблението на електрическа енергия и да направи чиповете по-икономични и екологични.

Същата консумация на сила, двойно повече успеваемост

Представенa по време на Hot Chips 2023, Intel разкри, че идната серия чипове „ Sierra Forest “ ще обезпечава 240% по-добра продуктивност на ват (W) спрямо актуалното потомство чипове за центрове за данни. Това може да бъде смяна в „ разпоредбите на играта “, защото центровете за данни, които зареждат интернет и онлайн услугите употребяват обилни количества електрическа енергия, а софтуерните компании са подложени на все по-голям напън за понижаване на потреблението на електрическа енергия.

Поддръжката на сървърите в центровете за данни изисква доста количество сила. Според разбори, те употребяват почти 1000 kWh на квадратен метър. Сървърните (Rack) шкафовете са главното съоръжение, употребявано в центровете за данни и те употребяват доста количество сила, с цел да действат и да поддържат съставените елементи си хладни. Освен това системите за изстудяване в центровете за данни са неефективни и употребяват до 70% от общата сила, употребявана в един център за данни.

Компанията за първи път разделя своите чипове за центрове за данни на две групи: високопроизводителен чип „ Granite Rapids “, който употребява повече сила, и по-енергийно ефикасния „ Sierra Forest “. Този ход идва след загубата на пазарен дял от съперниците AMD и Ampere в промишлеността на центровете за данни.

Въпреки, че и двата типа процесори са ориентирани към една и съща платформа, разликата сред тях е концептуална. Granite Rapids ще бъде построен въз основата на производителни ядра, до момента в който Sierra Forest ще бъдат процесори, формирани само от енергийно ефикасни ядра. Това ще дефинира състава на техните чипсети. По този метод, за разлика от потребителските процесори, Intel няма да употребява хибриден дизайн в сървърните решения.

Според сегашната версия на проектите на компанията, първи на пазара ще бъдат пуснати чиповете от серията Sierra Forest, до момента в който Granite Rapids би трябвало да бъдат пуснати „ скоро по-късно “. В скорошен 3-месечен доклад Intel уточни, че софтуерният развой Intel 3 се внедрява по проект и ще бъде подготвен за всеобщо произвеждане през първата половина на идната година. Това значи, че първите чипове от серията Sierra Forest може да бъдат оповестени след по-малко от година.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР