В странното интервю на Гинка Пайдакова-Върбакова за БТА (без снимка

...
В странното интервю на Гинка Пайдакова-Върбакова за БТА (без снимка
Коментари Харесай

Сделката за ЧЕЗ изисква 1 милиард лева „живи пари“! Гинка е подставено лице, кой брутално се подиграва с българската публика?

В странното изявление на Гинка Пайдакова-Върбакова за Българска телеграфна агенция (без фотография и автор) тя декларира, че при договорката с CEZ са употребени услугите на Allen and Overy като „ консултанти по британско право “, което неизвестно за какво им е било належащо в Чехия?! Проверих: това е световна юридическа компания с личен състав от 5400 души, от които 2800 юристи; с годишни доходи от милиард и половина паунда (около 3 милиарда и половина лева); с офиси в целия свят – 44 адвокатски фирми в 31 страни.
Фирмата е основана през януари 1930 година, става фамозна със препоръките си за крал Едуард Vlll при абдикацията му през 1936 година, поради брака с американката Уоли Симпсън, след което отпред на Британската империя застава бащата на днешната кралица Елизабет ll. Малко е необичайно, че централният офис на Allen and Overy се намира в Източен Лондон, а не в Централен Лондон, където (в Lincoln Inn, например) се обитават адвокатските фирми на най-богатите и авторитетни юридически фирми… Но все пак, Allen and Overy е част от неофициалния Magic Circle от основани в Лондон юридически компании с най-големи доходи и интернационална активност. През октомври 2017 година компанията А&О сензационно покачва годишните заплати на начинаещите си юристи на 81 000 паунда ( към 190 000 лева), което усилва и заплащанията от страна на клиентите им.
Накратко: по какъв начин Гинка от Пазарджик с нейните скромни приходи от нищожен бизнес в България си е разрешила услугите на юристи от Allen and Overy, чиито възнаграждения сигурно възлизат на стотици хиляди паунда?!
… Ясно е, че Гинка е подставено лице. Но за какво всичко е толкоз очевадно съшито с бели конци и кой по този начин брутално се подиграва с интелигентността на българската аудитория с това долнопробно шоу?!
....КОМЕНТАР на български финансист, поискал анонимност: ЧЕЗ е държавна компания и ще желае 320 млн евро действителни пари. Отделно Гинка Върбакова ще би трябвало да заплати още 120 млн евро незабавно на Европейска банка за възстановяване и развитие, в случай че не получи държавна гаранция от държавното управление, плюс да обезпечи още толкоз за осъществяване на петгодишния бизнесплан, тъй като другояче цената, която е избрана от КЕВР още през юни – отива по дяволите.
Парите на Европейска банка за възстановяване и развитие са револвиращ капиталов заем. Там има експлицитна точка, че в случай че ЧЕЗ продаде на нестратегически вложител бизнеса си в България, този заем става дължим и предстои на неотложно връщане…Ако държавното управление застане зад договорката или се предоговорят гаранциите, може Европейската банка да не си търси парите незабавно.
Тук към този момент, си мисля, излиза наяве каква е била ролята на министър Теменужка Петкова в услуга на дългогодишната й другарка Гинка Върбакова и за какво министър председателят Борисов й изиска оставката.
Апропо, Бойко Борисов в понеделник, 26 февруари, идва в Лондон. Част от програмата му е среща в Европейската банка.
… Та значи, договорката за ЧЕЗ-България, изисква над 1 милиард лв. „ живи пари “. В България сега никой няма задоволително свободни пари за тази договорка, нито пък има банка, която да ги обезпечи на „ вложител “ като Гинка Върбакова.
Допълнение от юрист, поискал анонимност: в действителност Гинка не е толкоз безопасен състезател, колкото звучи. Тя много от дълго време е в този бизнес и приходите й надалеч не са толкоз незначителни. Отделно никак не е дива циганка от Пазарджик. А и сериозните контакти около министър Теменужка Петкова и милионера от Словакия, който е финансирал бизнеса й с фотоволтаици, не са за занемаряване. Навярно има доходи от слънчевите паркове по 5 млн лв. годишно, от които забележителна част отиват за погасяване на заеми, също така, би трябвало да е изплатила каузи на словака при отдръпването му, тъй че не й остават задоволително свободни пари. Интересно е и какво е заявила пред Национална агенция за приходите през годините, с какъв брой „ бели пари “ разполага …
Коментар на икономист, поискал анонимност: А като встъпвам в детайлите с Гинка, тази договорка става все по забавна. От една страна банка, оперираща в България, такива заеми не може да й отпусне законно даже и да желае и да има парите в трезора си, тъй като при такава огромна кредитна експозиция – на процедура никоя банка у нас не може да извърши условията на Регламент 575 и базелските правила.
От друга страна, при прекачване на собствеността от ЧЕЗ на Гинка, КЕВР би трябвало да промени всичките лицензии. А с цел да стане това и да се спазят законите, Гинка Върбанова би трябвало да покрива условията за издаване на независима лицензия, а от горната страна на всичко е обвързана и с бизнесплана на ЧЕЗ – т.е. би трябвало да потвърди съществуване на пари за осъществяването му.
На процедура всичко това може да се случи с оказване на страховит напън върху няколко държавни органи да сгазят закона и то жестоко да го сгазят!
… Това, че Гинка е „ сламен човек “ е ясно. Но кой дава парата е забавно и кой е подсигурил благоразположението на българската страна към Гинка Пайдакова-Върбакова и нейната угодливост.

Соня Колтуклиева
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР