В страните с ниски доходи новите технологии ще засегнат едва

...
В страните с ниски доходи новите технологии ще засегнат едва
Коментари Харесай

ИИ ще засегне до 60% от работните места в развитите икономики: МВФ

В страните с ниски приходи новите технологии ще обиден едвам 26% от работещите, посочи ръководителят на фонда Кристалина Георгиева. Това пишат от OFFNews.

Изкуственият разсъдък ще засегне близо 40% от всички работни места. Дялът скача на 60% в развитите страни, а в страните с ниски приходи са в риск 26% от работните места, сочи нов разбор на Международният валутен фонд, представен от Би Би Си.

Председателят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева съобщи, че в множеството сюжети изкуственият разсъдък (ИИ) евентуално ще утежни общото неравноправие.

Тя моли политиците да извърнат внимание на тревожната наклонност, с цел да предотвратят по-нататъшното разпалване на общественото напрежение с напредването на технологиите.

Според отчета ИИ евентуално ще засегне по-голям дял от работните места - към 60% в развитите стопански системи. В половината от тези случаи работещите могат да се възползват от консолидираното на ИИ, което ще увеличи продуктивността им.

В други случаи ИИ ще има способността да извършва основни задания, които сега се извършват от хора. Това би могло да понижи търсенето на работна ръка, да се отрази на заплатите и даже да докара до очистване на работни места.

МВФ предвижда, че технологията ще засегне едвам 26% от работните места в страните с ниски приходи.

" Много от тези страни не разполагат с инфраструктура или квалифицирана работна ръка, с цел да се възползват от преимуществата на изкуствения разсъдък, което усилва риска, че с течение на времето технологията може да задълбочи неравенството сред страните ", изясни Кристалина Георгиева.

На международно равнище по-младите служащи и хората с по-високи приходи евентуално ще усетят непропорционално нарастване на заплатите си след въвеждането на ИИ. Според оценките на МВФ хората с по-ниски приходи и по-възрастните могат да изостанат.

Кристалина Георгиева изясни, че е от решаващо значение страните да основат всеобхватни мрежи за обществена сигурност и да предложат стратегии за преквалификация на уязвимите служащи.

" По този метод можем да създадем прехода към ИИ по-приобщаващ, като защитим средствата за прехранване и ограничим неравенството ", сподели тя.

Предстои Европейският парламент да гласоподава предложенията за закон за ИИ при започване на тази година, само че законодателството няма да влезе в действие в обособените страни членки най-малко до 2025 година Съединени американски щати, Обединеното кралство и Китай обаче към момента не са разгласили свои лични насоки за ИИ.

Снимка: Getty

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР