В страните от Средна и Източна Европа кризата с коронавируса

...
В страните от Средна и Източна Европа кризата с коронавируса
Коментари Харесай

Може ли България да е големият печеливш след края на бурята?

 В страните от Средна и Източна Европа рецесията с ковид ще е тежка. Но по-късно те внезапно може да се окажат с редица стопански преимущества. Няколко немски издания обръщат взор към района. Така стартира разбор на " Дойче Веле " на тематика " След ковид: по какъв начин България, Румъния и Полша може да завоюват ". Страни като България и Румъния мъчително ще изпитат на гърба си икономическите последствия от рецесията с ковид, означават някои немски медии.

Милиони жители от страните в Средна и Източна Европа работят - или най-малко до неотдавна работеха - в по-богатите страни от Северозападна Европа. И превеждаха годишно милиарди на роднините си вкъщи. Според Световната банка единствено румънските гурбетчии на Запад година след година внасят по два милиарда евро в страната си. Но освен парите от гурбетчиите внезапно ще намалеят - ще намалеят и работните места в страните от Средна и Източна Европа, написа " Зюддойче Цайтунг " и показва, че през март " Фолксваген " е затворил заводите си в Полша, Чехия и Словакия, а в Румъния са спрели работа заводите на " Дачия "  и " Мишлен ".

Освен това в страни като Румъния, България или Полша множеството бизнесмени са в действителност напълно дребни компании, които нямат запас и бързо изчерпват опциите си. Тоест - заплашени са от банкрут в доста по-голяма степен, установи изданието.

България: загубите в туризма ще са пагубни

Големи загуби ще понесат страните от Средна и Източна Европа и заради рухването на туризма. Това сериозно ще засегне България. Там делът на туризма в Брутният вътрешен продукт възлиза на цели 14%, до момента в който в Чехия е 8%. Полша мъчително ще усети неналичието на немски туристи във Варшава, Краков и Гданск. Да не приказваме, че десетки хиляди немски шопинг-туристи всеки месец оставяха много пари в полските и чешките магазини.

В противоположна посока също имаше интензивно придвижване на хора и артикули, което в този момент е прекъснато. Наблюдателите показват още, че страните от някогашния Източен блок ще пострадат и от спадащата покупателна дарба на своите жители – и надлежно на тяхното ползване. Това безпаричие, прочее, ще докара и до спад във вноса на задгранични артикули в тези страни.

В съпоставяне със Запада, средно- и източноевропейските страни са и по-неподготвени за подобен стопански земетръс, написа " Зюддойче Цайтунг ". " Ханделсблат " също обръща внимание на тематиката. Вестникът цитира виенския Институт за сравнителни стопански разбори, който чака, че стопанският срив в тези страни ще бъде по-тежък от преживения по време на финансовата рецесия през първото десетилетие на 21 век, както и че ще настъпи " дълбока криза ".

Анализаторите на " Голдман и Сакс "  очакват, че чешката стопанска система ще се свие с 5%, а полската - с 3,5%. Източната комисия на немската стопанска система (най-компетентният орган за стопанските връзки сред Германия и страните от Средна и Източна Европа) напомня, че Германия ще пострада от внезапното стесняване на своя стокообмен с тези страни. През 2019 година този стокообмен е възлизал на цели 303 милиарда евро - по-висок от стокообмена на Германия с Китай или със Съединени американски щати. Нека да напомним, че предходната година и България записва рекорден стокообмен с Германия - над 8 милиарда евро.

Когато бурята отмине

Все отново изпълнителният шеф на Източната комисия на немската стопанска система Михаел Хармс има вяра, че след първия потрес страните от Средна и Източна Европа в последна сметка могат да се окажат печеливши. Той чака, че редица немски и европейски производители ще реалокират в този район своите индустриални мощности, които до момента се намираха в Азия. Източноевропейците са извънредно конкурентоспособни, споделя Хармс.

Той обаче прави и уточнението, че в този район се усеща изострен дефицит на квалифицирани експерти. Хармс е уверен, че след рецесията " стопанската система в Източна Европа ще загрее доста по-бързо ". Той предвижда, че водачите на камиони да вземем за пример най-вероятно ще заобикалят Северна Италия, само че не и Източна Европа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР