В страните от Европейския съюз има средно по 0,56 леки

...
В страните от Европейския съюз има средно по 0,56 леки
Коментари Харесай

Страните с най-много и с най-малко коли в ЕС и мястото на България

В страните от Европейския съюз има приблизително по 0,56 леки автомобила на човек, демонстрират данните на Евростат за 2022 година. Миналата година картинката надали е по-различна. В рамките на блока се виждат съществени вариации - от 2,34 коли на човек във Вале д`Аоста, Италия, до 0,08 в Майот, Франция, оповестява БНР.

През 2022 година най-моторизираните райони в Европейски Съюз са били Вале д`Аоста, Италия, с 2339 коли на 1000 поданици, следвани от самостоятелна провинция Тренто, Италия, с 1431 коли на 1000 поданици и самостоятелна провинция Болцано, Италия, с 935 кола ни 1000 поданици. От десетте най-моторизирани района шест са в Италия, а по един има във Финландия, Гърция, Нидерландия и Чехия.

В България равнището на моторизация е малко под междинното за Европейски Съюз.
 Снимка 529237
На противоположния полюс са френският отвъдморски район Майот с 83 коли на 1000 поданици, гръцкият Пелопонес с 203 на 1000 и френска Гвияна с 217 на 1000. От десетте района с най-ниска моторизация четири са в Гърция, по два - във Франция и Румъния и по един в Германия и Австрия. Последните два са столичните райони Берлин и Виена.

Най-високото равнище на електрическа моторизация се следи в някои райони на Нидерландия и Швеция - Флеволанд (12,8 на сто) и Утрехт (6,6 на сто) в Нидерландия и Стокхолм (6,6 на сто) в Швеция. От десетте най-електризирани района по четири са в Нидерландия и Швеция, а по един - В Люксембург и Австрия.
 Една от всеки 5 нови коли тази година ще е на ток
Една от всеки 5 нови коли тази година ще е на ток

В Китай делът на новите електрически автомобили съвсем се изравнява с този на класическите

Една от всеки 5 нови коли тази година ще е на ток

Над 20% от всички създадени през 2024 година коли се чака да е на ток и през идващото десетилетие търсенето ще се увеличи, излиза наяве от отчет на Международната енергийна организация, за който Money.bg писа.

Въпреки опасенията на специалисти за търсенето и по-пестеливите мнения на производителите напоследък, от организацията чакат постоянни продажби - 17 млн. в границите на годината при 14 милиона през 2023 година През първата четвърт EV продажбите са скочили с 25% на годишна база - в случай и че преди 12 месеца се виждаше същият напредък.

На процедура сред януари и март на пазара са се осъществили почти толкоз електрически автомобили, колкото през цялата 2020 година

Сериозен мотор на този напредък е Китай, където се чака към 45% от продажбите на коли да са на електрически автомобили. Интеграцията на веригите на доставка и сериозната държавна поддръжка трансформира компании без дълга история като BYD в евентуален съперник дори на одобрените марки по света - с евтини, само че и с първокласни модели.
 Само за една година: Колите на остаряло у нас са поскъпнали с над 40 %
Само за една година: Колите на остаряло у нас са поскъпнали с над 40 %

Пред Money.bg приказва Цветелина Цанева - изпълнителен шеф на Асоциацията на вносителите на автомобили
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР