В странен конкурс публиката не беше спечелена нито от красотата,

...
В странен конкурс публиката не беше спечелена нито от красотата,
Коментари Харесай

Охлюв аутсайдер се окичи с титлата Мекотело на годината“

В чудноват конкурс публиката не беше извоювана нито от хубостта, нито от гимнастическите ритуали за чифтосване.

При гласуването за успеха на чилийския абалон (род соленоводни морски охлюви) в интернационалния конкурс " Мекотело на годината " през днешния ден хората наподобява са дали своят вот със стомаха си.

Ядливият новобранец - прочут като " локо " - събра 42% от гласовете в международен мащаб, макар че се изправи против някои страховити съперници. Сред кандидатите бяха вълнообразния Бабъл охлюв и гигантската стрида " Метузела ", която може да живее 500 години.

Сега целият геном на морския охлюв с твърда черупка ще бъде разкодиран от Центъра за транслационна геномика на биоразнообразието LOEWE, който управлява състезанието, в интерес на науката и човечеството.

Изследователите, номинирали локо, се радват на успеха.

" Чувството е ужасно. Както разбирате, " локо " не е най-привлекателното мекотело ", споделя пред Агенция Франс Прес откривателят Х. Антонио Баеза от университета " Клемсън " в Южна Каролина.

Сервиран просто с малко майонеза или прибавен в чорба, този охлюв е обичаен деликатес в родните си страни Перу и Чили.

Тази известност може да е помогнала на чилийския абалон да победи, само че капацитетът на локо се простира надалеч оттатък чинията. Изследователите настояват, че разкриването на генома на основния охлюв ще покаже по какъв начин морските безгръбначни се оправят с несъразмерния лов на риба и замърсяването на молекулярно равнище. Благодарение на пигментите в кръвта, които придвижват О2, той може да подкрепи битката с някои типове рак при хората.

Мистериозни мекотели

Ежегодният конкурс се организира за да се увеличи осведомеността за разнообразната група животни, които варират от дълбоководните колосални калмари до градинските охлюви.

Мекотелите съществуват от повече от 500 милиона години и са вторият по величина тип животни след насекомите.

Според уредниците обаче те са забулени в тайнственост заради неналичието на генетични проучвания.

Водният южноамерикански охлюв постепенно стигна до успеха, откакто дългият лист от 85 000 претенденти беше редуциран до пет финалисти, които се пребориха в обществено гласоподаване, завършило в неделя.

На второ място се класира издуващия се вълнообразен охлюв Bubble, следван от дълголетната стрида Methuselah и дебелорогия nudibranch.

На последно място се класира леопардовият охлюв - единственото сухоземно мекотело в листата, отличаващо се с котешки белези по тялото и комплициран сватбен обред, при който двойките се качват дружно на дърво и по-късно слизат от него.

Морският охлюв локо се причислява към огромния октопод аргонавт и впечатляващия кубински рисуван охлюв в залата на славата на мекотелите.

Предвид бавното движение на състезанието уредниците споделят, че към този момент одобряват кандидатури за 2024 година /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР